IZ BIOMETANA PROIZVEDEN OBNOVLJIVI VODONIK

Španska kompanija Repsol, koja se bavi komercijalizacijom energetskih rešenja, istrazivanjem i proizvodnjom nafte i gasa, prvi put je proizvela obnovljivi vodonik koristeći biometan kao sirovinu.

Obnovljivi vodonik korišćen je za proizvodnju goriva sa niskim sadržajem ugljen-dioksida, poput benzina, dizela ili kerozina za vazduhoplovstvo.

U Repsolovom industrijskom kompleksu Cartagena u rafineriji u Escombrerasu proizvedeno je deset tona obnovljivog vodonika od 500 MWh biometana. Ovim postupkom je sprečena emisija od približno 90 tona CO2. Biometan, koji se koristi kao sirovina, dobijen je iz čvrstog gradskog otpada.

Ovim procesom Repsol zamenjuje konvencionalni prirodni gas biometanom održivog porekla, kako bi proizveo obnovljivi vodonik u svojim industrijskim kompleksima. Na ovaj način je dekarbonizovao svoje procese i proizvode. Prva industrijska ispitivanja, koja je sproveo Repsol, takođe će poslužiti kao primer za razvoj sistema garancija porekla za obnovljive gasove, koji će se primeniti u Španiji.

E2 portal   (Bioenergy news)