IZABRANA NAJBOLJA POSLOVNA „ZELENA“ IDEJA

Najbolju poslovnu ideju, u okviru ekološkog projekta „Zeleni preduzetnik“, imao je Zudija Hopić iz Lazarevca, koji je imao ekološko rešenje za reciklažu motora rashladnih uredjaja.

„On je imao najbolju i najrazradjeniju biznis ideju koja se odnosi na sakupljanje i reciklažu električnog i elektronskog otpada, pre svih motora od rashladnih uredjaja“, kazala je agenciji Beta direktorka Razvojnog biznis centra Kragujevac (RBC) Marija Stojadinović.

Ona je objasnila da je Zudija Hopić predvideo da se sakupljanje i reciklaža ovih motora obavlja na ekološki bezbedan način, kako bi se zaštitila životna sredina i zdravlje samih sakupljača i da bi se motori mogli ponovo koristiti posle reciklaže.

Za projekat „Zeleni preduzetnik“ svoje „zelene ideje“ su kandidovali i učesnici iz Pirota, Kragujevca, Sremske Mitrovice i okoline Zrenjanina.

„Najviše ideja bilo je u vezi za sakupljanjem i reciklažom sekundarnih sirovina – plastike, metala, električnog i elektronskog otpada. Zatim, imali smo ideju za razvoj eko-etno seoskog turizma i servis za pranje koji koristi organska sredstva“, rekla je Stojadinović.

Ona je navela da je RBC u Srbiji bio nosilac projekta „Zeleni preduzetnici u akciji“, koji je deo Erasmus plus, odnosno GEA projekta koji finansira Evropska komisija.

U projektu su učestvovale i Rumunija, Belgija, Italija i Severna Makedonija, sa po deset preduzetničkih zelenih ideja.

Cilj projekta je bio traženje zajedničkih i inovativnih rešenja, najboljih praksi i poslednjih tehnologija za povećanje preduzetničkih veština mladih Roma i drugih ugroženih grupa mladih u zelenim preduzećima.

„Deset mladih u Srbiji i po deset mladih u drugim partneskim zemljama testiralo je platformu za učenje u zelenom preduzetništvu, koju smo razvili na projektu“, objasnila je Stojadinović.

Dodala je da je potom po petoro izabranih u svakoj od zemalja izradilo svoje biznis planove, odnosno testiralo svoje zelene preduzetničke ideje na papiru, a zatim su odabrane najbolje.

Stojadinović je rekla da su učesnici tokom projekta imali priliku za samoučenje, ali i uz podršku mentora.

Najbolja zelena ideja preduzetnika iz Srbije biće predstavljena 1. novembra u Bukureštu, na završnoj medjunarodnoj konferenciji „Zeleni preduzetnik“.

Tada će se predstaviti i najbolje biznis ideje učesnika iz ostalih zemalja partnera na projektu.

E2 portal (Beta)