IZOLACIJA

33

Osim ako vaš dom nije namenski građen da bude energetski efikasan, verovatno možete da smanjite račune za struju dodavanjem dodatne izolacije. Mnoge kuće davno sagrađene imaju manje izolacije nego one koje se sada grade, ali i dodavanje izolacije na novije sagrađene kuće može da se isplati u relativno kratkom roku.

Da biste utvrdili da li vam je potrebna dodatna izolacija, prvo treba da proverite koje prostorije u kući su vam izolovane, a koje ne. Pre nego što krenete sa izolacijom, proverite da nigde nema curenja vazduha.

Ako ne želite da angažujete profesionalca da uradi energetsku procenu, onda morate sami da saznate sledeće:
– Gde je vaš dom izolovan, gde nije, i šta bi trebalo, a šta ne, da se dodatno izoluje.
– Koji tip izolacije imate.
– Debljina izolacije koju imate.

Ako živite u novijoj kući, ove informacije možete da dobijete od građevinskih radnika koji su obavljali gradnju. Ako živite u starijoj kući, moraćete detaljno da proverite sve.

Provera i procena vaše izolacije
Proverite potkrovlje, zidove i podove, kao i prostorije koje se ne greju, garaže ili podrume. Građevinski elementi su obično izloženi u ovim oblastima, tako da možete lako da vidite kakvu izolaciju imaju i možete da tačno izmerite debljinu.

Ispitajte spoljašnje zidove koristeći električnu utičnicu:
– Isključite napajanje na utičnici
– Uklonite masku prekidača i usmerite baterijsku lampu u pukotinu oko izlazne kutije. Trebalo bi da može da se vidi eventualna debljina izolacije.
– Ako je potrebno, izvucite malu količinu izolacije, kako biste mogli da odredite vrstu iste.
– Proverite spratove, starije i novije delove vaše kuće. To što ste našli izolaciju na jednom mestu, ne mora da znači da je i svuda u kući.

Proverite izolaciju na nezavršenim podrumskim plafonima, zidovima, ili iznad uzanih prolaza. Ako se uzani prolazi ne provetravaju, onda mogu da imaju izolaciju u pregradnim zidovima. Ako je vaša kuća relativno novija, može da ima spoljašnju izolaciju temelja.
Kada ste odredili koji tip izolacije imate, uz pomoć profesionalaca možete da utvrdite koliko izolacije treba da se doda i gde treba da se postavi za dobijanje maksimalne energetske efikasnosti.

E2 portal