VENTILACIONI SISTEMI

Ranije nije postojala alternativa otvaranju prozora. Danas postoje različiti ventilacioni sistemi za moderna domaćinstva koji koriste zagrevanje vazduha sa povratom toplote i regulacijom prema određenim prostorijama.

Centralni sistemi dovoda i odvoda vazduha
Ovakvi sistemi se oslanjaju na ventilatore koji kontrolisano upravljaju strujanjem vazduha; iskorišćen vazduh se odvodi a svež dovodi u prostorije. Centralni sistemi su korisni za povraćaj toplote; ona se se iz iskorišćenog vazduha oduzima uz pomoć rotacionog toplotnog izmenjivača. Što je na objektu bolja izolacija to se ovakav sistem više isplati. Pri tom je bitno da toplotni izmenjivač bude opremljen odvodom kondenzata i zaštitom od smrzavanja.

Centralni sistem odvoda sa perifernim dovodom vazduha
Kod ovog sistema odvoda vazduha, centralno smešten odvodni ventilator preko mreže ili tanjirastih ventila u kuhinji i kupatilu odvodi iskorišćen vazduh pri čemu se stvara podpritisak koji dovodi do toga da se pasivno usisava spoljni svež vazduh u prostorije. Kod ovog sistema se savetuje toplotni povrat uz pomoć toplotne pumpe za odvođenje vazduha ili upravljanje strujanjem izlaznog volumena vazduha. Instalacije se ograničavaju isključivo na odvod vazduha s obzirom da se dovod vazduha odvija na pasivan način i ne zahteva posebne cevi.

Periferni sistemi dovoda i odvoda vazduha
Ovakav sistem obično dovodi i odvodi vazduh iz jedne ili dve prostorije. Kao jeftinija alternativa centralnom sistemu, koristi se za ventilaciju problematičnih prostora poput kupatila ili spavaće sobe. Uobičajen postupak je da se zvučno izolovan uređaj za ventilaciju sa sistemom toplotnog povrata montira u blizini prozora, a u kombinaciji sa radijatorima može poslužiti i kod zagrevanja dovoda vazduha. Moguća je i filtracija.

Periferno odvođenje vazduha
Kod ovog perifernog sistema za odvod vazduha, u kuhinji i kupatilu se montiraju pojedini zvučno izolovani ventilatori za odvod vazduha i to na spoljni zid, koji direktno izbacuju vazduh iz prostorije. Zahvaljujući stvaranju laganog potpritiska, kroz otvore na spoljnom zidu propušta se svež vazduh unutar prostorija. Kod ovog sistema se savetuje postavljanje upravljačkog sistema koji će na primer regulisati relativan procenat vlage u vazduhu. Suprotno centralnom sistemu ventilacije, ovde se zahvati još više redukuju s obzirom da nije potrebna ugradnja odvodnih kanala. Kod ovog sistema nema toplotnog povrata.

E2 portal