PAMETNI PUTEVI

Pametna mreža solarnih puteva bi mogla da smanji zagađenost, poboljša ekonomiju i ima potencijal da proizvede tri puta više energije.

Na 50 km južno od Kanadske granice, u Ajdahu, jedan vizionarski bračni par je došao na ideju da asfalt treba da se zameni solarnim panelima, što bi drastično smanjilo emisiju gasova staklene bašte, i generisalo čistu, obnovljivu energiju. Ispostavilo se da je njihov projekat još praktičniji nego što zvuči.

Razvili su Solarni put, modularni sistem koji koristi solarne panele sa 18,5% efikasnosti koji može da podnese težinu od 100 tona, traje bar 20 godina, topi sneg i led pri kontaktu, i ima ugrađena LED svetla da upozori vozače na saobraćaj i stanje na putu. Na projektu su radili više od 8 godina.

Solarni paneli mogu da podnesu težinu od 100 tona, što je 4 puta težina kamiona. Neće se slomiti ili naprsnuti ako se nešto sruši na njih. Paneli su isti kao i tipični solarni krovni paneli i obloženi su otpornim staklom koje je nekoliko meseci testirano na institutima širom Amerike. Donji slojevi panela su izgrađeni od 10% recikliranog stakla. Smatra se da je za napajanje potrebno do 4 sata direktne sunčeve svetlosti dnevno, što je 1460 sati godišnje.

E2 portal