JAHTA BUDUĆNOSTI SA POGONOM NA VODONIK

Španski projektni studio „Ruma dizajn“ predstavio je futuristički koncept električnog katamarana na vodonikov pogon nazvan „Migma“, koji je dizajniran za održivo krstarenje svetom.

Studio opisuje katamaran kao „oživljavanje života mora kroz snažne strukturne elemente u kojima se tehnička racionalnost meša sa fluidnošću prirode“.

Zamišljena kao koncept koji potpuno ruši pravila dizajna jahti, Migma („mešavina“ na grčkom) će sigurno izazvati pometnju u ovoj grani industrije. Opremljena je rezervoarom za skladištenje tečnog vodonika, litijum-jonskim baterijama, PEM gorivim ćelijama i sa dva elektromotora koji joj omogućavaju da jezdi morem uz nultu emisiju gasova.

Zahvaljujući tome, „Ruma dizajn“ tvrdi da njihovo plovilo može da prevali velike razdaljine bez stvaranja buke, zagađenja, isparenja ili vibracija, pružajući osećaj okeanskog povetarca i zvuk morskog života.

Što se tiče korisničkog iskustva, električni katamaran dug 55 metara se nudi za poslovnu i rekreativnu namenu. Uokviren staklom od poda do plafona, u plovilu se nalazi prostor koji se može prilagoditi nameni, bilo za održavanje sastanaka bilo kao centralni salon za dve porodice. Katamaran ima i posebne prostorije za osoblje, a po želji može biti opremljen i dodatnim kabinama.

Prednji široki elektrohromatski pametni stakleni zid gleda na okean, iz svake kabine se pruža panoramski pogled od 360 stepeni. Maksimalno se koristi prirodna svetlost, a za trenutke privatnosti, staklo se uvek može zatamniti.

Elegantan oblik i sjajna srebrna spoljašnjost Migmi daju futuristički izgled.

E2 portal   (RTS)