KONKURS ZA SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE 3.SEPTEMBRA

29

Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake, najavila je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

 

– Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu – rekla je za RTS Atanackovićeva, a objavilo je ministarstvo.

 

Ona je navela da će postupak posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije i dodala da će Vlada danas usvojiti uredbu o prosumeru, što je samo jedan korak do solarnih panela.

 

– Nema kontakta sa državnom administracijom. Nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, probni rad. Ništa od toga danas nije potrebno. Jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela je da se obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor, i nakon toga budu priključeni na mrežu. Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec – istakla je Atanackovićeva.

 

Ona je rekla da je površina krovova u Srbiji oko 600 kvadratnih kilometara i da bismo, ako se iskoristi samo 10%, mogli da imamo oko šest gigavata iz solarnih panela.

 

– Solarni paneli imaju dvostruku korist za sve nas. Ekonomski su isplativi za sedam do osam godina, a radni vek panela je 25 godina. Računi za utrošenu energiju će biti znatno niži. Drugi bitan razlog je da konačno svi počnemo da vodimo računa o zdravlju životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje bacimo proizvodnju jedne TE kroz prozor – ističe ona.

E2 portal   (eKapija)