JAPAN SE VRAĆA NUKLEARNOJ ENERGIJI

Japan je u petak potvrdio veliki zaokret u politici prema nuklearnoj energiji, a sve sa ciljem da se država izbori sa energetskom krizom koja trenutno pogađa ceo svet. Više od decenije je prošlo od kada se desila katastrofa u Fukušimi (2011. godina). To je navelo državu Japan da polako krene da gasi većinu svojih nuklearnih reaktora.

Javno mnjenje je neprijateljski nastrojeno prema nuklearnoj energiji od kad su masivni zemljotres i cunami izazvali havariju u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiiči. Raspoloženje se promenilo zbog rastućih troškova korišćenja električne energije, usled ekonomske i energetske krize koje pogađaju ceo svet.

Lideri Japana, države sklone zemljotresima, ranijih godina su izjavljivali da nemaju planove za izgradnju novih nuklearnih reaktora. Sada su, pod pritiskom energetske krize koja nije zaobišla ni Japan, potpuno promenili stav. Japan će nastojati da zameni nuklearne reaktore koji su povučeni iz upotrebe i produži životni vek nuklearnih reaktora koji su trenutno u funkciji, saopštilo je ministarstvo industrije.

Oštar zaokret u politici dolazi nakon što je premijer Fumio Kišida u avgustu rekao da će Japan razmotriti razvoj nuklearnih reaktora sledeće generacije, naloživši ministarstvu industrije da uspostavi politički plan za proširenje upotrebe nuklearne energije do kraja ove godine.

Vlade širom Evrope i Azije takođe produžavaju životni vek svojih zastarelih nuklearnih flota, ponovo pokreću nuklearne reaktore, a takođe i oživljavaju stare projekte koje si bili stopirani i odloženi nakon katastrofe u Fukušimi.

Japan sada ima ambiciozne ciljeve vezane za nuklearnu energiju
Prema strateškom energetskom planu koji je ministarstvo industrije odobrilo prošle godine, Japan je imao za cilj da smanji svoju zavisnost od nuklearne energije što je više moguće.

Nova politika, koju je u petak odobrila ekspertska komisija pri ministarstvu industrije, omogućila bi postojećim nuklearnim reaktorima da rade preko trenutne granice od 60 godina, ali bi i podržala razvoj novih generacija nuklearnih reaktora.

O daljim detaljima će se raspravljati u parlamentu sledeće godine, rekao je zvaničnik u ministarstvu industrije.

U izveštaju o energetskoj situacijii u Japanu do marta 2021, nuklearna energija je činila 3,9% proizvodnje električne energije, a vlada je postavila cilj da poveća na čak 22% do 2030. godine.

E2 portal (Energija Balkana)