JOŠ DVE SOLARNE ELEKTRANE NA PODRUČJU GRADA NIŠA

Na području grada Niša u planu je izgradnja još dve solarne elektrane, o čemu svedoči odluka Skupštine grada objavljena u najnovijem Službenom glasniku o izradi Planova detaljne regulacije solarnih elektrana Solnis i Lovopromet 2.

Obe solarne elektrane bile bi građene na području niške opštine Crveni krst, s tim što je gradnja Solnisa planirana pored Donje Trnave, a izgradnja elektrane Lovopromet 2 pored sela Trupala.

U odluci o izradi PDR-a elektrane Solnis navedeno je da bi solarni paneli bili postavljeni na prostoru od 1,72 hektara, a u odluci o izradi PDR-a Lovopromet 2 navedeno je da bi elektrana sa panelima bila na prostoru od 1,45 hektara.

Odlukom Skupštine grada Niša, uporedo sa izradom planova biće urađena i strateška procena uticaja izgradnje solarnih elektrana na područje opštine Crveni krst.

Niški Zavod za urbanizam ovog leta krenuo je i sa izradom Plana detaljne regulacije solarne elektrane Gramada i Plana detaljne regulacije solarne elektrane Cernica, nakon što je na jednom od prethodnih zasedanja gradske skupštine doneta odluka o izradi tih planova.

Solarna elektrana Gramada trebalo bi da bude izgrađena na prevoju Gramada, odnosno na području između sela Vrelo i Oreovac, dok bi paneli i elektrana Cernica trebalo da budu izgrađeni na području sela Pasjača i Oreovac.

Obe solarne elektrane biće snage po 990 kilovata (kW), s tim što Plan detaljne regulacije „Gramada“ obuhvata područje od 4,87 hektara, a plan detaljne regulacije „Cernica“ 4,87 hektara.

E2 portal (niskevesti.rs)