NAUČNICI NAPRAVILI PREMAZ KOJI POVEĆAVA EFIKASNOST SOLARNIH PANELA

Foto: The Independent

Tim sa Univerziteta u Toledu u Sjedinjenim Američkim Državama razvio je trakasti premaz koji uzrokuje da nagomilani sneg klizi sa solarnih panela bez ometanja njihove efikasnosti, prenosi britanski Indipendent.

Solarni paneli mogu da proizvode električnu energiju u oblačnim danima, ali sneg može u potpunosti da blokira njihovu sposobnost da sakupljaju bilo koju energiju Sunca. Ovo može rezultovati gubitkom do 12 procenata proizvodnje električne energije godišnje u oblastima sa obilnim snežnim padavinama.

Samočisteće trake se relativno lako mogu primeniti i na nove i na postojeće solarne instalacije.

„Trakasti premazi se nanose na donju ivicu panela, što rezultira pasivnim uklanjanjem snega bez potrebe za energijom za rad“, rekao je Hosein Sodžudi, vanredni profesor na Odseku za mašinsku industriju i proizvodno inženjerstvo na Univerzitetu u Toledu.

Radeći sa industrijskim partnerima, dr Sojoudi je rekao da očekuje da će hiljade trakastih premaza biti postavljene širom SAD do kraja 2023. godine.

„Procenjujemo da ćemo dostići stopu proizvodnje od milion trakastih premaza do kraja 2024. godine“, rekao je on.

„Naše rešenje je tehnologija koja menja igru i koja može dovesti do dodatnih 150 miliona dolara dodatnog godišnjeg prihoda, u državama sa obilnim snežnim padavinama… Uz pomoć naših strateških partnera, ispunjavamo obećanje o solarnoj energiji tokom cele godine“.

„Naš trakasti premaz ne ometa apsorpciju sunčeve svetlosti ili efikasnost panela u bilo kom trenutku, ne izaziva delimično senčenje ili vruće tačke na panelu, i ne poništava garanciju modula i u stvari poboljšava životni vek modula“.

Testovi u SAD i Japanu otkrili su da solarni paneli opremljeni trakom postižu za više od pet odsto poboljšanu proizvodnju električne energije godišnje.

Solarna energija u Evropskoj uniji porasla je za skoro 50 odsto u 2022. godini, otkriva izveštaj industrijske grupe Solar pauer Jurop (SolarPower Europe) i ona čini 22 odsto ukupno proizvedne struje.

U protekloj godini Nemačka je instalirala više solarne energije od bilo koje druge zemlje u Uniji, dodajući skoro 8 gigavata (GV) iz sunca.

Na drugom mestu je Španija sa 7,5 GV koja je 2022. godine zabeležila povećanje solarnih instalacija od 55 odsto. To je delimično bilo zahvaljujući rastu solarnih panela na krovovima. Poljska (4,9 GV), Holandija (4,0 GV) i Francuska (2,7 GV) čine ostatak od prvih pet zemalja.

Prema podacima ministarstva rudarstva i energetike ukupna instalisana snaga solarnih elektrana Srbija u 2022. godini iznosi 19 megavata (MW).

Procenjeni ukupni tehnički raspoloživ potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji se procenjuje na 10,825 Mtoe (125,9 TWh) godišnje.

E2 portal (N1)