JUŽNI JADRAN DOBIJA PLUTAJUĆU VETROELEKTRANU

Švajcarska kompanija koja razvija projekte obnovljivih izvora Galileo i italijanska kompanija Hope Group ulaze u zajedničko ulaganje – gradnju plutajuće vetroelektrane Lupiae Maris snage 525 MW. U sklopu projekta, javlja Galileo, predviđeno je postavljanje 35 plutajućih vetroturbina na južnom Jadranu, između italijanskih gradova Brindizi i Leće. Očekivana snaga svakog vetroagregata je 15 MW.

Vetroenergetsko postrojenje biće smešteno nekoliko kilometara od obale, na većoj udaljenosti od konvencionalnih offshore vetroelektrana.

VE Lupiae Maris je projektovana za proizvodnju otprilike 1,5 milijardi kW h električne energije godišnje. A to približno odgovara godišnjim potrebama u više od 500.000 domaćinstava.

– Ogroman napredak koji je poslednjih godina napravila tehnologija vetroelektrana, posebno u severnoj Evropi, omogućiće značajan broj takvih projekata u italijanskim morima, generišući velike količine obnovljive energije za tu zemlju. Uvereni smo da projekat Lupiae Maris predstavlja izvrsnu priliku za razvoj novih industrijskih kapaciteta i inovativnog lanca snabdevanja, kako u Apulji, tako i u ostatku Italije – izjavio je Frančesko Dolcani, predsednik novoosnovane zajedničke kompanije Lupiae Maris i direktor poslovnog razvoja Galilea u Italiji.

Epohalna prilika

– Država treba da postigne veoma zahtevne ciljeve energetske tranzicije i to predstavlja za Apulju i južnu Italiju zahtevan poduhvat i epohalnu priliku. Offshore vetroelektrane i zeleni vodonik predstavljaju osnovnu delatnost naše grupe te su temelji uspeha u ovom izazovu, u kojem će angažman lokalnih zajednica, njihovih predstavnika i građana koje uključujemo od nastanka naših projekata, biti važni i odlučujući – objašnjava Mikele Skopio, izvršni direktor Hopea.

– Italija je za Galileo ključna zemlja za razvoj novih projekata obnovljivih izvora u Evropi. Ta država s pravom diverzifikuje svoj energetski miks novim tehnologijama obnovljivih izvora, kao što su plutajuće pučinske vetroelektrane. Ta tehnologija će imati velik potencijal u budućnosti jer udvostručuje vodenu površinu pogodnu za razvoj projekata pučinske vetroenergije u Evropi, stvarajući temelj za proizvodnju zelenog vodonika te će presudno doprinositi većoj energetskoj nezavisnosti našeg kontinenta – kaže Ingmar Vilhelm, izvršni direktor Galilea.

E2 portal (Elektroenergetika)