JYSK NOVIM KOLEKCIJAMA INTEGRIŠE ODRŽIVIJI ASORTIMAN

Od modernog baštenskog nameštaja od drveta koji nosi FSC® (N001715) sertifikat, do peškira napravljenih od recikliranih plastičnih boca i ostataka industrijskog pamuka i baštenskih stolica od reciklirane okeanske plastike, JYSK proširuje svoju održivu ponudu proizvod po proizvod, nedelju za nedeljom, ka sveobuhvatnijim održivijim kolekcijama.

Održivost je važan deo JYSKove strategije, a već nekoliko godina rade na povećanju udela ekoloških i recikliranih materijala u svom asortimanu i ambalaži. Svesni da aktivnosti i postupci utiču na okolinu, JYSKov tim za razvoj održivih procesa kontinuirano radi na novim održivijim materijalima i procesima za pozitivan uticaj na Zemlju. Da bi smanjili količinu okeanskog otpada, JYSK je odlučio da mu da novi život i iskoristi ga u proizvodnji SADBJERG linije za opremanje terasa. Plastika iz morskog otpada ugrožava naše zdravlje, ali i zagađuje obale i mora, a kroz njenu prenamenu JYSK je kreirao liniju baštenskih i lounge stolica koje su, nakon korišćenja u potpunosti reciklirajuće kada se rastave.

Baštenski nameštaj, kao i nameštaj za kuću, su ključne kategorije u kojima je JYSK jedan od najvećih evropskih maloprodajnih lanaca, i aktivno rade na sprečavanju ilegalne seče i paljenja šuma. Sva drvena baštenska garnitura već ima FSC® oznaku, dok će svi drveni nameštaj i ambalaža u celokupnom JYSK-ovom asortimanu nositi tu oznaku do kraja 2024. godine.

Interesantna i održiva ideja je bambusovo posteljno platno koje je napravljeno od 60 odsto pamuka i 40 odsto FSC®-sertifikovane viskoze od bambusa, što je posebno značajno s obzirom na činjenicu da je bambus brzorastuća trava koja se prirodno obnavlja i retko je potrebno ponovno zasaditi nakon seče. Mlade šume bambusa ublažavaju klimatske promene jer efikasno vezuju CO₂ tokom rasta.

Reciklirani materijali takođe igraju veliku ulogu u linijama JYSK proizvoda. Plastične boce i ostaci pamuka iz proizvodnje se koriste u preradi novih proizvoda poput peškira.

Takođe, morska trava na prvi pogled možda ne deluje kao materijal koji biste koristili u svom domu. Međutim, kao brzorastuća vodena biljka koja se suši, koristi se kao prirodni materijal za izradu raznih dekoracija u domu, kao što su korpe, pladnjevi, držači za toaletni papir i saksije za cveće.

„Bez obzira na to što smo kao maloprodaja relativno mali zagađivač, smatramo izuzetno važnim preuzimanje veće odgovornosti nego što nam pripada, tako da radimo na prilagođavanju našeg lanca snabdevanja kako bi postao održiviji. Svake nedelje uvodimo održivija rešenja za ambalažu i proizvode, i to vidimo kao pravi put ka ostvarenju zadatih ciljeva“, izjavila je Vesna Kukić Lončarić, Country direktorka za JYSK Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu.

Klimatske promene svakodnevno utiču na naš život, ali malim koracima svako može doprineti čistijem i zdravijem okruženju.

E2 portal