ENERGETSKI PASOŠ USKORO OBAVEZAN ZA SVE ZGRADE

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji uneće značajne novine u oblasti energetske efikasnosti zgrada, saopšteno je iz resornog ministarstva. Na otvaranju Prvog stručnog simpozijuma o energetskoj efikasnosti zgrada na Zapadnom Balkanu i u regionu navedeno je da se prva novina odnosi na uvođenje „energetskog pasoša“, koji će morati da imaju sve nove zgrade.

Zgrade koje se budu gradile nakon usvajanja izmena i dopuna, kako je preneo, moraće da imaju ovaj pasoš jer stanovi neće moći ni da se kupuju ni da se prodaju ukoliko investitor, odnosno zgrada, ne poseduje ovaj dokument.

Za stare stambene zgrade postoje tri roka – prvi je od tri godine za zgrade gde je vlasnik država, koja će imati obavezu da u tom periodu pribavi sertifikate o energetskom svojstvu svake zgrade.

Za poslovne zgrade, banke i slično rok je pet godina, a za stambene zgrade deset godina, pri čemu sertifikate neće pribavljati stanari, već lokalna samouprava.

Svi koji grade pre dobijanja upotrebne dozvole, kako je naveo, moraće da dostave dokaz o kretanju građevinskog otpada i da obezbede polisu osiguranja od štete prema trećem licu i tako obezbede sredstva u slučaju nastale štete na okolnim objektima.

Polisu će moći da naplati i lokalna samouprava ukoliko se oštećenja nastala prilikom gradnje ne vrate u prvobitno stanje.

E2 portal (eKapija)