KAKO DA ODABERETE PRAVE BOJE U SVOM DOMU

Uređenje doma se često posmatra kao jednostavno pitanje estetike – šta je to što izgleda atraktivno? Ali, zagovornici psihologije boja veruju da boje koje koristite u dekoraciji vašeg doma mogu da imaju veliki uticaj na emocionalno blagostanje vas i vaše porodice.

Boja je univerzalni, neverbalni jezik, a svi mi intuitivno znamo kako da ga pričamo. Boja kojom farbamo zidove nije samo pitanje estetike nego i alat koji utiče na emocije i ponašanje. Ako vam se dopada ideja da korišćenjem boja napravite emotivno zdrav dom, prvo bi trebalo da razmotrite primarnu funkciju svake prostorije. Zatim, da odaberete dominantnu boju.

Dnevni boravak i predsoblje. Topli tonovi poput crvene, žute i zemljanih tonova poput smeđe i bež se često koriste za predsoblja i dnevne boravke, a smatra se da te boje stimulišu razgovor i podstiču na bliskost.

Kuhinja. Stručnjaci za boje kažu da ako imate lepe uspomene na boravak u kuhinji kada ste bili dete, trebalo bi da boje iz te kuhinje prenesete na sadašnju. Ako ste odrasli u plavo-beloj kuhinji, i nosite najlepše uspomene odatle, onda i nova kuhinja treba da bude tih boja.

Ako ne postoje posebne boje kojih se sećate iz detinjstva, žuta i crvena mogu da budu dobre boje za kuhinju. Jedino treba da povedete računa, pošto stručnjaci kažu da crvena boja otvara apetit, i upravo iz tog razloga je i često koriste u mnogim restoranima.

Trpezarija. Crveni dekor može da bude dobro rešenje i za trpezariju. Povećava apetit i podstiče na razgovor i bliskost.

Spavaća soba. Spavaća soba je mesto odmora i opuštanja. Najbolji izbor za spavaću sobu bi bile hladne boje- plava, zelena, boja lavande, zbog svog umirujućeg efekta. Ako vaša deca žele neke druge boje, pustite ih, uvek možete da prefarbate zid kada im dosadi.

Kupatilo. Bela, i tople boje su uvek bile popularan izbor za kupatila, uglavnom najviše zbog toga što označavaju čistoću. Danas se kupatila koriste i kao mesta za opuštanje, tako da osim bele boje, možete da primenite i zelenu, plavu, tirkiznu, koje takođe daju osećaj čistoće i svežine. Takođe, jedan od važnih saveta – ako nikada ne biste nosili neku boju na sebi, nemojte ni da je koristite u vašem kupatilu.

Prostorija za vežbanje. Crvena i narandžasta boja vas teraju da se krećete više, ali stručnjaci smatraju da su idelane boje plavo-zelena ili žuto-zelena, jer su u psihologiji boja one „srećne“ boje.

Radna soba. U ovoj prostoriji treba da budete produktivni. Stručnjaci se slažu da je najbolji izbor za radni prostor zelena boja. Zelena boja je boja koncentracije, i ona je najbolje rešenje za duži vremenski period.