NAJČEŠĆI PROBLEMI KADA KUĆA NIJE NOVA

problemi, nova kuća
Najčešći problemi kada kuća nije nova

Starije kuće imaju svoj šarm, ali i brojne probleme. Kako se sistem gradnje godinama menja i unapređuje, tako su neke davno izgrađene kuće ostale u „srednjem veku“ . Ako želite da kupite stariju kuću, pa da je renovirate, ili već živite u takvoj, evo nekoliko stvari na koje treba da pazite.

Olovne boje – nemoguće ih je otkriti samo gledajući u njih. One predstavljaju veliku opasnost u starijim kućama. Kako da znate da li je vaš dom u opasnosti? Ako je kuća izgrađena pre 1978.godine, postoji velika šansa da imate sloj olovnih boja ispod površine. Dok su starije kuće u problemu od sadržaja ovog opasnog toksina, on ne predstavlja problem sve dok ne počne da se otkida i ljušti. Radnoznala deca ili kućni ljubimci mogu da progutaju te deliće, i to je veoma opasno. Dok boja na vašim zidovima ne krene da se ljušti, ne treba da paničite, niti da bilo šta dirate. Ali, ako primetite ljuštenje, i posumnjate da sadrži olovo, odmah treba da pozovete profesionalce. Ako se ispostavi da je u pitanju olovo, treba da angažujete tehnička lica da ga uklone. Nemojte sami da ljuštite zidove i pokušate da uklonite olovnu farbu, samo ćete ispuniti dom toksičnim oblakom olovnih čestica.

Azbest – najčešći oblik izolacije koje se koristio. Teško ga je otkriti i neverovatno je prodoran, nalazi se u podnim pločicama, cevima, crepu i mnogim drugim građevinskim materijalima. Iako je veoma opasan, ne bi trebalo da to bude povod za uzbunu kućevlasnika. Uglavnom je malo verovatno da će se naći u vazduhu.

Loša izolacija – kada biste otvorili zidove mnogih starijih kuća, videli biste lošu izolaciju ili čak da uopšte nije ni urađena izolacija. To je i razlog izuzetno visokih računa, a da sve bude još gore, troškovi uklanjanja panelskih zidova da bi se postavila pravilna izolacija mogu da budu mnogo veći od uštede energije. Najbolje rešenje za ovaj problem je sečenje malih rupa u zidu i pumpanje izolacije u zidne šupljine. Neće imati efekat kao staklena vuna, ali možete da rešite problem za mnogo manje novca.

Curenje vazduha – dok je nedostatak dobre izolacije u zidovima problem, to je samo jedan od razloga zašto se u starijim kućama oseća hladnoća. Pravilno izolovan dom je u stvari borba protiv curenja vazduha, a nažalost, u starijim kućama ga ima dosta. Najčešći krivci su ispucali prozorski okviri, neizolovane električne utičnice, rupe oko vrata. Sve to utiče na visoke mesečne račune za struju. Da biste smanjili curenja, uzmite infracrveni termometar i tražite hladne tačke da vidite gde šta treba da se popravi. Na sreću, uvek možete da dodate zaptivnu masu oko vrata i prozora i na taj način uštedite novac.

Problemi sa električnim sistemom – potencijalno jedan od najopasnijih problema u starijim kućama je zastareo električni sistem, koji predstavlja rizik od požara i strujnog udara. Potencijalne probleme je na žalost teško dijagnostikovati, jer postoji mnogo stvari koje mogu da krenu naopako, od zastarele aluminijumske žice, do pohabane izolacije na žicama ili zastarelog prekidača. Najbolja opcija za ovaj problem je da pozovete električara da proveri stanje u vašem domu.

E2 vesti