KAKO DA SMANJITE RAČUN ZA GREJANJE

racun za grejanje
Kako da smanjite racun za grejanje

Grejna sezona je počela, a da biste pregurali zimu i ne dočekali proleće praznih džepova, dajemo vam nekoliko saveta kako da vam računi budu manji, bez obzira na to na koji način se grejete.

Izolujte stakla na prozorima, i trudite se da kada nema sunca spustite roletne, jer one predstavljaju dodatnu izolaciju. Stakla je najbolje izolovati stiroporom i pričvrstiti ga lepljivom trakom oko okvira prozora. Videćete da ćete odmah primetiti razliku.

Nabavite grejalicu i koristite je u prostoriji gde se većina porodice okuplja, a smanjite temperaturu na radijatoru. Optimalna temperatura u prostoriji je 20 stepeni, i ne bi trebalo pregrevati prostor.  Za svaki stepen više se potroši oko 6% energije.

Izolujte ulazna vrata, najbolje tako što ćete postaviti drveni prag, ili možete da postavite traku na donji deo vrata.

Razmestite nameštaj u kući. Ovo može da bude zanimljivo a u krajnjem slučaju je i besplatno. Treba da pomerite nameštaj od hladnih spoljašnjih zidova, ali sa druge strane i od radijatora, kako ne bi blokirao strujanje toplog vazduha. Sušenjem veša na radijatoru smanjujete grejanje, jer je takav radijator izolovan i nema pravog efekta.

Stavite tepih na pod. On zadržava hladan vazduh ispod svoje površine,  a pomaže da se duže zadrži toplota, bez obzira da li se ispod nalaze pločice, laminat, parket ili običan beton.

Sprečite odlazak toplog vazduha u dimnjak. Čak i kada je dimnjak zatvoren, određena količina toplog vazduha izađe kroz njega, tako da treba blokirati protok vazduha.

Redovno provetravajte prostorije. Na taj način se čuva toplota koja je akumulirana u zidovima. Ipak, provetravanje ne treba da traje duže od 10 minuta. Idealno je dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore na par minuta, nego držati prozor  duže otvoren na kant.

Noću spuštajte roletne i navlačite zavese. Tako se smanjuje gubitak toplote i za 10%. Ako je pak, sunčan dan, razvucite zavese i podignite roletne, jer zagrejana stakla automatski povećavaju temperaturu u vašem domu.

E2 portal