KAKO DA SVAKOG DANA BUDETE ODGOVORNI PREMA PRIRODI?- POČNITE OD NOVE PRO CLIMATE LINIJE U DM DROGERIJAMA

Foto: dm drogerie markt

U poslednje vreme sve češće slušamo o negativnim posledicama po okolinu. Plastika nam je svima već dobro poznata kao veliki zagađivač, kao i druge vrste otpada koje se teško recikliraju. Međutim, postoje razni načini da malim koracima, kao pojedinci, počnemo da doprinosimo očuvanju prirode. U nastavku vam predstavljamo savete kako da baš vi svakog dana pozitivno utičete na životnu sredinu.

1. Pro Climate linija u dm-u – korak dalje u proizvodnji ekološki prihvatljivije kozmetike
Svima koji su naklonjeni održivom načinu života, dm drogerije su dobro poznata stanica. Nedavno je lanac dm načinio korak dalje u svom zelenom asortimanu lansirajući jedinstvenu Pro Climate liniju proizvoda koji su neutralni po životnu sredinu*.

Među veličanstvenih 14 Pro Climate proizvoda možete da pronađete alverde Pro Climate koncentrovani gel za tuširanje sa redukovanom formulom, koji sadrži samo ono što je zaista potrebno u jednom gelu za tuširanje, dok je odbačeno sve ono što nije apsolutno neophodno (na primer ekstrakti). Koncentrovana formula omogućava manje pakovanje, a gel dolazi u kesici, za koju se koristi približno 70 odsto manje ambalaže u odnosu na standardne bočice.

Još jedan alverde novitet jeste Pro Climate krema za lice koja takođe sadrži samo neophodnu listu sastojaka. Krema za lice je u tubi koja nije pakovana u kutiju i može da se reciklira.

Među alverde novitetima pronaći ćete i dezodorans u spreju sa matičnjakom za koji je korišćena PET boca napravljena od 100 odsto recikliranog materijala (bez pumpe). Prema proračunima Tehničkog univerziteta u Berlinu, zbog upotrebe ovakvog raspršivača, emituje se približno 40 odsto manje CO2 u poređenju sa staklenom bocom od 75 ml.

2. Budite eko i u čišćenju doma
Ako ste ljubitelj ekološki prihvatljivijih alternativa za čišćenje iz dm-a, obradovaće vas vest da je ovaj asortiman takođe obogaćen Pro Climate proizvodima, među kojima se izdvaja Denkmit Pro Climate nature sredstvo za pranje veša. Ovo sredstvo stiže u kesi koja može da se reciklira tako da se za njegovo pakovanje koristi 65 odsto manje ambalaže nego kod boce od 1,1 litar. Najmanje 80 odsto sastojaka proizvoda, koji su pažljivo birani tako da budu što je moguće više ekološki prihvatljivi, je prirodnog porekla.

Još jedno interesantno rešenje iz Pro Climate linije za domaćinstvo jeste Denkmit Pro Climate sredstvo za pranje sudova, sa najmanje 80 odsto sastojaka prirodnog porekla, uključujući i vodu. Zahvaljujući formuli s velikom snagom otapanja masti, ovo sredstvo omogućava uštedu resursa jer pouzdano čisti čak i u hladnoj vodi.

Pored Denkmit-a, tu je i Sanft&Sicher Pro Climate nature toalet papir. Za izradu ovog toalet papira u potpunosti se koriste ostaci drveta koji svakako otpadaju, pa se za njegovu proizvodnju ne obaraju nova stabla, već se recikliraju postojeći drvni ostaci. Pro Climate nature toalet papir proizveden je pomoću obnovljivih izvora energije, a njegovo pakovanje sastoji se od najmanje 50 odsto recikliranog materijala.

3. Izbacite plastične kese iz upotrebe jer – cegeri su sada u modi
Proizvodnja plastike uvećala se i do 200 puta u poslednjih 65 godina i 2015. godine dostigla broj od 381 miliona tona godišnje. Iz tog razloga, kompanije širom sveta nastoje da smanje upotrebu plastike gde god je to moguće. Plastične kese postale su tako globalni problem, zbog čega se preporučuje prelazak na njihove alternative. Platnene torbe mogu da budu sjajan modni detalj, upravo poput onih koje možete da pronađete u dm-u. Naime, drogerijski lanac dm je među prvima u Srbiji povukao plastične ambalažne kese iz prodaje u oktobru 2019. godine, a još od 2012. kupcima nudi pamučne trajne torbe sa doživotnom garancijom. Ove specijalno dizajnirane torbe mogu da vam posluže kao urbani modni detalj, dok ćete njihovom upotrebom i manje da zagađujete životnu sredinu.

4. Zašto da nikad ne bacate čepove?
Šta radite sa čepovima plastične ambalaže koju bacate ili reciklirate? Pretpostavljamo da ih takođe odbacujete. Međutim, ukoliko sakupljanjem čepova možete da pomognete nekome, a ujedno i da doprinesete manjem zagađenju, imate dobitnu kombinaciju!

Čepove koje prikupite možete da donirate u okviru akcije „Čepom do osmeha“ i tako doprinesete obezbeđenju pomagala deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju širom Srbije. To možete da učinite u bilo kojoj dm drogeriji, koja je deo ove inicijative. Za njih je, zahvaljujući saradnji kompanija dm drogerie markt, Loreal (brend Garnier) i Udruženja „Čepom do osmeha“, kao i podršci kupaca, kroz sve dm prodajne objekte prikupljeno čak 76 tona plastičnih čepova i time obezbeđen novac za nabavku 56 pomagala.

Zato kada krenete do dm-a po svoje eko saveznike iz nove Pro Climate linije, ne zaboravite svoju trajnu torbu, a usput i po koji čep. Vreme je da malim koracima zajedno gradimo nove zelene trendove.

*Kompenzacija emisija CO2, eutrofikacije, zakiseljavanja, fotohemijskog smoga i oštećenja ozonskog omotača.

E2 portal