KAKO DA VAS TOPLI RADIJATORI MANJE KOŠTAJU

Od 59 toplana u Srbiji samo 15 naplaćuje grejanje prema potrošnji, kazao je Dejan Stojanović, predsednik Poslovnog udruženja toplana Srbije.

On je za Politiku rekao da su toplane u obavezi da se pridržavaju metodologije za određivanje cene snabdevanja kupca toplotnom energijom, ali grejanje i dalje mogu da naplaćuju po kvadratu, i to „izuzetno tamo gde ne postoje tehničke mogućnosti za naplatu po potrošnji“.
Sagovornik lista objašnjava da iako oni koji insistiraju na grejanju po utrošku očekuju da će im računi biti manji u odnosu na naplatu po kvadratu, ukoliko su troškovi koji nastaju u proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energije tačno izračunati – razlike nema.

„Ovaj način ne prepoznaje posebnosti zgrada i stvarnu isporučenu toplotnu energiju“, kaže Stojanović.
Prema njegovim rečima, to dovodi do toga da bi kupci u zgradama kojima se realno isporuči manje energije trebalo da dobijaju manje račune i obrnuto.
„Imamo subvencionisanje između samih kupaca energije. Domaćinstva koja insistiraju na uvođenju kalorimetara iziskuju dodatnu opremu. Samim tim i troškove. Obračun na nivou stanova zahteva delitelja troškova, termostatske radijatorske ventile, pojedinačne kalorimetre u ormarima ispred stanova. Delitelji troškova ugrađuju se uglavnom u starijim zgradama, dok se pojedinačni kalorimetri ugrađuju u novijim zgradama“, objašnjava sagovornik „Politike“.

E2 portal   (Politika)