BIOREAKTOR NA ALGE UKLANJA CO2 EFIKASNIJE OD DRVEĆA

Mogućnost uklanjanja ugljenika algama možda je najveći potencijal koji imamo kada se radi o organskim procesima koje možemo da iskoristimo kako bismo pobedili problem klimatskih promena.

Naučnici su godinama proučavali ovaj prirodni fenomen u nadi da će poraziti emisije gasova staklene bašte i proizvesti ekološki prihvatljiva biogoriva, a sada je američka kompanija Hypergiant Industries osmislila uređaj u obliku kutije, koji može da upija onoliko ugljenika iz atmosfere kao i površina od 4.050 kvadratnih metara drveća.

Biljke procesom fotosinteze upijaju co2, vodu i sunčevu svetlost, kako bi proizvele energiju. U prirodi bi biljke ovu energiju iskoristile za razmnožavanje i rast, a istraživači proučavaju načine kako skladištiti tu energiju i pretvoriti je u biogoriva.

Novi uređaj Eos Bioreactor kompanije Hypergiant Industries možda izgleda kao ogroman Xbox u bašti, ali ova kompanija ipak ne planira da igra igrice. Dimenzije reaktora su 90 x 90 x 210 cm i osmišljen je za ugradnju u urbanu okolinu, gde bi trebalo da prikuplja i odvaja ugljenik iz atmosfere, kao i da proizvodi čisto biogorivo, koje bi se dalje moglo koristiti za smanjenje doprinosa ugljeniku.

Reaktor koristi posebnu vrstu algi Chlorella vulgaris, za koju se tvrdi da uklanja mnogo veću količinu CO2 iz atmosfere, nego bilo koja druga biljka. Alge žive u cevima bioreaktora i rezervoaru vode unutar uređaja, koji je napunjen vazduhom i izložen veštačkom svetlu, što algama pruža hranu potrebnu za razvoj i proizvodnju biogoriva.

Ceo proces nadgleda program koji upravlja svetlom, temperaturom i pH vrednošću vode u uređaju, kako bi se dobio maksimalni efekat. Međutim, kompanija još nije ni blizu komercijalne proizvodnje ovog bioreaktora. Hypergiant Industries navodi kako će kasnije ove godine dizajn bioreaktora biti javno dostupan, i podstaći i druge istraživače u osmišljavanju sličnih rešenja, a više informacija o stavljanju ovog bioreaktora na tržište imaćemo do kraja godine.

E2 portal   (Ekovjesnik.hr)