KAKO PAMETNI KUĆNI UREĐAJI MOGU DA UŠTEDE NOVAC

Gotovo sve u vašem domu, od svetla do termostata, od brave na vratima do sigurnosnih kamera, može da bude povezano na internet. Pomoću nekoliko klikova, ili glasovnom komandom, možete da isključite grejanje, ugasite svetla, pustite posetioce u vaš dom.

Iako neki od ovih gedžeta predstavljaju jednostavan način da impresionirate posetioce ( „Hej Google, priguši svetla i pusti romantičnu muziku“), drugi mogu da uštede novac. U vreme kada mnogi od nas rade od kuće, ovo je verovatno najveći benefit.

Termostati

Pametni termostati mogu da se koriste za daljinsko upravljanje grejanjem, uz pomoć aplikacije za pametne telefone. Pravi se raspored na osnovu vaših navika, grejanje se isključuje kada nema nikoga kod kuće, i može da se istovremeno kontroliše više soba.

Rasveta

Domaćinstva koja žele da uštede novac na rasveti, trebalo bi da se prebace na LED sijalice. Pametni sistem rasvete nudi opcije uključivanja i isključivanja svetla na daljinu.

Sigurnosni uređaji

Ako ceo dan provedete brinući se da li ste isključili peglu ili neki drugi uređaj, možda je vreme da kupite pametni utikač, pošto možete daljinski da ga isključite putem telefona.

Takođe postoje i senzori za curenje vode, koji mogu da vam pomognu da sprečite potencijalnu katastrofu.

Bezbedonosni uređaji

Pametna tehnologija je dovela do razvoja povezanih bezbedonosnih uređaja, poput kamera, alarma, pametnih brava i zvona na vratima, senzora na vratima i prozorima, senzora pokreta i alarma za dim. Sve aktivnosti koje uređaji otkriju, šalju se na vaš telefon, tako da ako ste upozoreni o provali, treba da odmah pozovete policiju.

E2 portal   (The Guardian)