SOLARNI PANELI NA BEČKOJ STANICI METROA POKRIVAJU 50% ENERGETSKIH POTREBA

Prvi rezultati testiranja novih tankoslojnih solarnih panela postavljenih na stanici Ottakring bečke linije metroa U3, pokazuju da se polovina energije potrebne za pogon liftova, pokretnih stepenica i rasvetu, proizvodi u podnevnim časovima. Pilot-projekat će se sprovoditi još godinu i po dana.

Krajem prošle godine pisali smo o pilot-projektu bečkog gradskog preduzeća za javni prevoz „Wiener Linien“ koje uveliko doprinosi borbi protiv klimatskih promena u austrijskom glavnom gradu.

U sklopu ovog jedinstvenog pilot-projekta, od prošle jeseni se testiraju novi tankoslojni fotonaponski paneli, koji ne sadrže staklo, i koji su pet puta lakši od uobičajenih. Postavljeni su na krovu stanice metroa linije U3, u okrugu Ottakring, gde će na površini od 360 kvadratnih metara godišnje proizvoditi 62.000 kWh solarne energije.

Procenjuje se kako će se na taj način emisija CO2 na godišnjem nivou smanjiti za više od 21 tone, a dobijena energija troši se odmah na mestu proizvodnje, i to za rad liftova, pokretnih stepenica i rasvetu ove metro stanice.

Zavisno od uspeha ovog pilot-projekta, novi solarni paneli će se postaviti i na krovovima drugih metro stanica, a to će se po svemu sudeći i ostvariti. Naime, prema prvim šestomesečnim rezultatima koji su predstavljeni u nedelju, na Svetski dan Sunca, novi fotonaponski sistem instaliran na krovu ove bečke stanice svakog dana tokom podnevnih časova obezbeđuje 50% neophodne energije.

E2 portal   (Ekovjesnik)