GLOBALNA EMISIJA UGLJEN-DIOKSIDA BI MOGLA DA SE SMANJI ZA 5% OVE GODINE

Globalna emisija ugljenik-dioksida iz industrije fosilnih goriva ove godine bi usled pandemije koronavirusa i usporavanja modernog načina života mogla pasti za rekordnih 2,5 milijarde tona, što je smanjenje za 5%.

Očekuje se da će u 2020. godini globalno uvedena ograničenja putovanja, kao i rada industrije, usled pandemije koronavirusa smanjiti upotrebu fosilnih goriva i to za nekoliko milijardi barela nafte, biliona kubnih metara gasa i nekoliko miliona tona uglja samo iz globalnog energetskog sistema. To bi dovelo do najvećeg zabeleženog pada emisije CO2 u industriji fosilnih goriva, u jednoj godini, čime bi se nadmašila prethodna smanjenja izazvana recesijama u poslednjih 50 godina zajedno.

Šef Međunarodne agencije za energetiku, dr Fatih Birol, izjavio je da se na ovaj nagli pad emisije iz fosilnih goriva ne treba gledati kao trijumf, jer se ovaj pad dešava zbog ekonomskog sloma u kojem hiljade ljudi gubi sredstva za život, a ne kao rezultat ispravnih odluka državnih vlada za suočavanje sa klimatskom krizom. On takođe navodi da bi razlog zbog kog želimo da smanjimo emisiju trebalo da bude planeta pogodnija za život, poboljšanje zdravlja i srećni stanovnici.

Analiza fosilnih goriva koju je izvršila norveška konsultantska kompanija za energetiku Ristad Energi otkrila je da bi oštro smanjenje BDP-a i naglo zaustavljanje letova i vožnje moglo prouzrokovati pad svetske potražnje za naftom za više od pet puta, što je i izazvalo globalnu finansijsku krizu u 2008.

Analitičari procenjuju da će ove godine potražnja za naftom pasti u proseku za oko 4 milijarde barela nafte, što bi dovelo do smanjenja emisije ugljen-dioksida za 1,8 milijardi tona dnevno. Oni takođe očekuju i pad potražnje gasa i uglja u električnoj i teškoj industriji za oko 2,3%, što može dovesti do smanjenja emisija za iz svakog fosilnog goriva za 200 miliona tona i 500 miliona tona.

E2 portal   (Grenef)