KAKO REŠITI PROBLEM JEDNOKRATNIH PAKOVANJA ZA HRANU

Jednokratna pakovanja za hranu veliki su problem današnjeg sveta, a startap Junee na putu je da reši bar deo tog problema. Pozajmi-jedi-vrati-ponovi slogan je startapa čija je misija da sačuva 25 miliona jednokratnih posuda sa deponija do 2025. godine.

Startap sarađuje sa kafeima, kantinama u kancelarijama, a posude mogu iznajmiti i organizatori raznih događaja gde se postavljaju kante za odlaganje iskorišćenih činija, tanjira i čaša koje onda Junee preuzima, čisti i vraća.

Proces pranja traje samo 150 sekundi u sudomašini. Tokom 8 sati, sudomašina može da opere 3.400 malih kutija i za taj posao koristi 41 litar vode, 480 ml sjaja i 240 ml deterdženta. Transport do krajnjih korisnika obavlja se uglavnom električnim vozilima.

Životni vek jedne činije je 200 upotreba, a uticaj po upotrebi je između 2,7g CO2 i 3,8g CO2, dok jednokratne činije imaju znatno veći (46g CO2 – 517g CO2), navode u ovom startapu. To znači da svaka Junee činija tokom upotrebe čuva 37 kilograma CO2 što je, kako kažu, količina koja se emituje punjenjem mobilnog telefona 4.500 puta. Ove činije su, naglašavaju, bolje i od kompostabilnih pakovanja jer emituju 50 puta manje CO2. Na kraju životnog veka, činije se recikliraju.

Do sada su već radili sa različitim firmama čije su kantine transformisali, a sarađuju i sa vodećom ketering firmom u Velikoj Britaniji koja snabdeva filmske i TV ekipe na terenu.

E2 portal (eKapija)