KAKO ULICU PUNU SAOBRAĆAJA PRETVORITI U ZELENU OAZU

Poznati letonski arhitekta i urbanista Oto Ozols je prikazao kratki video koji detaljno pokazuje kako bi se bilo koja ulica puna saobraćaja  mogla transformisati u ugodnu zelenu oazu, koja odgovara učesnicima u saobraćaju, ali i pruža bezbednost za šetnju i vožnju biciklom, a ujedno je poželjna i za stanovanje.

Video u trajanju od 1 minute i 22 sekunde zasnovan je na pretpostavci o potrebi pretvaranja ulice u Rigi u mesto pogodno za ugodan život i stanovanje. Poruka video zapisa vrlo je jasna: smanjenjem prostora za automobile i stvaranjem sigurnih biciklističkih staza, vidljivih i zaštićenih pešačkih prelaza, uz uvođenje ograničenja brzine na 30 km/h, kao i  ozelenjavanjem ulice i preuređenjem trotoara, izgled ulice se drastično menja i postaje privlačan.

Rezultat je, zahvaljujući animaciji, zaista vrlo realan, samo je u praksi potrebno da se primene aktivnosti predložene u videu. Sve više gradova širom sveta uvodi nove i proširuje postojeće pešačke zone.

Pandemija koronavirusa značajno je ubrzala promene u planiranju saobraćaja što se tiče održivosti, a veliki broj evropskih gradova odvaja sve više ulica i staza za pešake i bicikliste. Ozelenjavanje i potpuni redizajn gradskih ulica u korist pešaka i biciklista nije pomodarstvo, već hitna i preko potrebna mera za podizanje kvaliteta urbanog života i prilagođavanja klimatskim promenama.

E2 portal   (Ekovjesnik)