NOVI NAČIN OZELENJAVANJA GRADA U BEČU

U borbi protiv letnjih vrućina i klimatskih promena, Beč se sve više oslanja na ozelenjavanje grada i zelene fasade kao “prirodne klima uređaje”.

Najnoviji projekat pod nazivom “BeRTA” omogućava stanovnicima još jednostavniji i jeftiniji pristup zelenoj fasadi. “BeRTA” moduli su izdržljiva korita izgrađena od vlaknastog cementa sa rezervoarima za vodu i posebnom podlogom.

U njih se sade biljke puzavice, koje se prilagođavaju fasadama. Ovaj korak ka prijatnijim letnjim danima subvencioniše grad putem centra za ozelenjavanje “GRÜNSTATTGRAU”.

Subvencija pokriva implementaciju projekta i sve nastale troškove do ukupno 6.880 eura, uz određeno učešće građana od 560 eura po modulu, odnosno koritu.

Projekat “BeRTA” je zamišljen kao sveobuhvatan projekat, u sklopu kog se na jednom mestu nalaze sva rešenja za određenu građevinu. Prednost zelenih fasada nije samo čistiji vazduh, nego i bolja mikroklima.

Temperature u ozelenjelim delovima grada izmerene su do 13 stepeni niže, u odnosu na ostale delove. Smanjujući potrebu za hlađenjem, fasade pomažu u smanjenju emisije CO2, dok ozelenjavanje građevina štiti od vremenskih uticaja i pomaže u smanjenju troškova renoviranja i održavanja. Pored toga, evidentno povećava vrednost građevine, kvalitet života u njoj i poboljšava zdravlje stanovnika.

E2 portal   (EurocommPR)