KAKO UNAPREDITI POLOŽAJ PROZJUMERA

Građani koji su sopstvenim novcem investirali instaliranje solarnih panela očekivali su da im računi za električnu energiju budu manji od 40 do 100 odsto, a danas svaki drugi ne bi ulagao u nove kapacitete zbog nepovoljnog načina obračuna računa za njen utrošak.

To je pokazalo prvo istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o prozjumerima (kupci-proizvođači), sprovedeno uz podršku USAID-a.

Prvo što bi kupci-proizvođači uradili, kako je navedeno u saopštenju NALED-a, je  da poprave svoj položaj jeste usaglašavanje propisa po kojima se obračunavaju osnovice za porez i naknade, kao i jasniji prikaz elemenata na osnovu kojih se obračunava mesečna potrošnja.

To se poklapa i sa jednim od ključnih predloga NALED-a, u okviru seta od 15 preporuka kako unaprediti status prozjumera i isplativost njihovih investicija, koji su danas predstavljeni javnosti.

Potrebno je jasno definisati pojam utrošene energije i precizirati da se sve dažbine obračunavaju na višak preuzete energije od EPS-a, umanjen za eventualno ranije ostvarene viškove u sopstvenoj proizvodnji.

Nakon što je izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) taj problem rešen kada je reč o obračunu poreza, potrebno je isto uraditi i za akcizu i naknadu koje prozjumeri plaćaju.

„Među glavnim preporukama jeste i donošenje niza mera koje bi omogućile stambenim zgradama da budu kupci-proizvođači, čak i kada nisu vlasnici elektrane. Potrebno je da im se omogući otplata investicije preko objedinjene naplate (Infostana), kao i da se vlasnicima stanova, podstanarima i drugim potencijalnim zakupcima dozvoli zakup dela krova na koji bi postavili panele“, rekao je profesor Pravnog fakulteta Branko Radulović koji je, kao jedan od eksperata, učestvovao u izradi preporuka.

Prema preporukama je i da se obezbede posebni republički podsticaji za ulaganje u solarne panele, osigura da odnos cene za struju koju prozjumeri isporuče EPS-u i preuzmu iz elektromreže bude unapred predvidiv kako bi mogli da izračunaju u kojoj meri će im se investicija isplatiti.

Prozjumeri su u istraživanju istakli da administrativne procedure u vezi sa izgradnjom elektrane i priključenjem traju u proseku četiri meseca i ono što očekuju jeste da se omogući praćenje toka rešavanja njihovih zahteva elektronskim putem i skraćenje rokova postupanja elektrodistribucija.

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Rade Mrdak rekao je, predstavljajući nedavno usvojene izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, da su uvedena ograničenja u pogledu instalisane snage solarnih panela za domaćinstva od 10,8 kW, a za privredu 150 kW.

„Suština definicije kupca proizvođača jeste da on i dalje ostaje krajnji kupac električne energije. Ovaj koncept je zasnovan na principu da kupac-proizvođač  predajom viška proizvedene energije ne prodaje tu struju, već dobija umanjenje računa za električnu energiju, pri čemu to pravo traje godinu dana, dok  se neutrošeni višak nakon isteka tog perioda predaje snabdevaču bez naknade“, objasnio je Mrdak.

Istraživanjem su obuhvaćeni i građani koji tek planiraju da postanu prozjumeri, a šefica NALED-ove Jedinice za imovinu i investicije Jasmina Radovanović rekla je da je tek svaki četvrti upoznat sa uslovima za sticanje statusa kupca-proizvođača.

Među građanima, čak 60 odsto njih bi investiralo u solarne panele samo ako bi dobili podsticaje dok bi dve trećine privrednika investiciju obezbedilo iz sopstvenih sredstava.

Kada je reč o lokalnim samoupravama, svaki drugi grad ili opština nisu na svojim zgradama postavili panele, niti je to učinilo 83 odsto njihovih komunalnih preduzeća i službi.

S druge strane, građani i privreda su veoma zainteresovani za ulaganje i čak 85 odsto lokalnih samouprava dobijalo je upite o instalaciji. U 60 odsto gradova i opština finansirano je postavljanje panela, ali uglavnom od jedan do pet projekata.

Dobra vest je, kako je navedeno da 70 odsto lokalnih samouprava ima u srednjoročnim planovima mere podrške građanima za instalaciju solarnih panela.

E2 portal (Beta)