KAKVA HRANA ĆE SE SLUŽITI NA OI U PARIZU

Iako je verovatno nastao u Francuskoj, ovog leta pomfrita nema za oko 15.000 sportista koji će se takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu. U najvećem restoranu na svetu, u srcu Olimpijskog sela, neće biti ni avokada, ali ni foa gra -čuvenog francuskoj specijaliteta napravljenog od jetre patke ili guske, ali će zato biti u izobilju falafela, vegetarijanskih hot dogova, kinoe i bulgura.

Tokom trajanja Igara biće posluženo oko 13 miliona obroka, a organizatori su najavili više lokalne i biljne hrane imajući u vidu ekološke i klimatske izazove sa kojima se svet suočava.

Vegetarijanska šavarma, falafel od cvekle, pečeni patlidžan sa dimljenom paprikom, batat sa zatarom i humusom – neke su od delicija u kojima će uživati sportisti. Ipak, ne treba da brinu mesožderi, biće tu i burgera i mesnih delikatesa – osim foa gra, koji je dugo na udaru zaštitnika životinja jer podrazumeva da se patke ili guske tove putem sonde, prisilnim hranjenjem.

-„Ne“ za foa gra jer je dobrobit životinja u svačijim mislima, i „ne“ za avokado jer se uvozi iz velike udaljenosti i troši mnogo vode – rekao je Šarl Gijo, jedan od kuvara zadužen za pripremu obroka na OI i objasnio zašto neće biti ni pomfrita: – Previše je rizičan zbog opasnosti od požara povezanih sa fritezama.

Prostor za hranu u ekološkom duhu

Ako je za utehu ljubiteljima francuske gastronomije, biće sireva, bageta, a sportisti će čak moći da nauče da prave hleb sa majstorom pekarom. Biće zastupljene i azijska kuhinja, afro-karipska jela, bliskoistočna hrana, halal kuhinja.

I sam prostor u kom će se služiti hrana je u ekološkom duhu – reč je o skoro vek staroj elektrani koja je postala filmski studio pre nego što je tokom protekle godine transformisana u džinovski restoran.

Inače, ovo nije prvi put da Olimpijske igre igraju na kartu održivosti. Međunarodni olimpijski komitet je najavio da će od 2030. godine sve OI biti klimatski pozitivne.

E2 portal (Cirkularna ekonomija)