KANADA ZABRANJUJE PLASTIKU ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU

Kanadska vlada je početkom ove nedelje u svom obraćanju za javnost obavestila građane da se do kraja godine uvodi zabrana na proizvodnju i uvoz plastike. Takođe je navela da se celokupna država bori protiv plastičnog otpada i trudi da rešava klimatske promena.

Plastika za jednokratnu upotrebu prva na udaru

Zabrana će obuhvatiti predmete kao što su kese, pribor za jelo, slamke i posuđe za hranu koje je napravljeno od ili koje sadrže plastiku koju je teško reciklirati. Nekoliko predmeta je izuzeto iz medicinskih razloga. Ona će stupiti na snagu u decembru 2022, a prodaja tih artikala biće zabranjena od decembra 2023. Žele da kompanijama u Kanadi daju dovoljno vremena za tranziciju i iskorišćavanje postojećih zaliha, saopštila je vlada.

Plastika za jednokratnu upotrebu čini većinu plastičnog otpada koji se nalazi na kanadskim obalama. Svake godine se iskoristi do 15 milijardi plastičnih kesa, a oko 16 miliona slamki se koristi svakog dana, prema vladinim podacima.

Premijer Džastin Trudo je obećao da će 2019. postupno ukinuti plastiku. On je sad izjavio je da će zabrana eliminisati više od 1,3 miliona tona plastičnog otpada u narednoj deceniji. To je ekvivalentno 1 milionu vreća za smeće.

„Obećali smo da ćemo zabraniti štetnu plastiku za jednokratnu upotrebu i tog obećanja se držimo“, napisao je Trudo u tvitu u ponedeljak.

Kanada će takođe zabraniti izvoz te vrste plastike do kraja 2025. kako bi se pozabavila međunarodnim zagađenjem plastikom.

„Do kraja godine nećete moći da proizvodite ili uvozite ovu štetnu plastiku. Nakon toga, preduzeća će početi da nude održiva rešenja koja Kanađani žele. To mogu biti papirne slamke ili kese za višekratnu upotrebu“, rekao je Stiven Gilbo, savezni ministar životne sredine i klimatskih promena.

Istorijski iskorak Kanade, SAD ih prati

„Sa ovim novim propisima, pravimo istorijski korak napred u smanjenju zagađenja plastikom i održavanju naših zajednica čistim, kao i mesta koja volimo“, rekao je Gilbo.

Napori Kanade se podusaraju sa zabranama drugih zemalja, kako bi se borile protiv plastike. Plastika se pravi od nafte i može se razgraditi kroz nekoliko stotina godina.

Sjedinjene Države najviše u svetu doprinose plastičnom otpadu, prema izveštaju koji je odobrio Kongres iz 2021. Ovog meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD je saopštilo da će postepeno ukinuti prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u nacionalnim parkovima i drugim javnim zemljištima do 2032. Godine.

Sara King, šef kampanje Greenpeace Canada za okeane i plastiku, rekla je u saopštenju da je kanadska zabrana kritičan korak napred, ali ipak ne tako veliki korak.

„Vlada treba da uspostavi značajnije reforme proširenjem liste zabrane i smanjenjem ukupne proizvodnje plastike“, rekla je King. Ona navodi da oslanjanje na reciklažu za ostalih 95% plastičnih proizvoda predstavlja anuliranje ove nove zabrane.

E2 portal (Energija Balkana)