POTRAŽNJA ZA DRVIMA KAO ENERGENTOM NE JENJAVA

Tražnja za drvima ne jenjava, već se iz dana u dan još više povećava. Zbog straha da neće biti dovoljno gasa i struje, mnogi će biti prinuđeni da spas potraže u šumi kako bi pravovremeno obezbedili sebi potrebnu količinu najstarijeg prirodnog materijala za ogrev.

– Sada je cena oko 7.000 dinara za metar kubni, uskoro će se popeti na 8.000, šta se može desiti na jesen još niko sa sigurnošću ne zna, ali moje neko predviđanje je da ne bi trebalo da se penje mnogo preko 8.000 ili najviše 80 evra. Znamo da je u prestonici do 10.000. Pametni su se osigurali još prošle godine, a ovog leta pripremaju se za onu tamo zimu – kaže za Rinu Dragoslav Ignjatović, upućen u kretanja cena drveta za ogrev na Rudniku i u selu Majdan.

On dodaje da je pre desetak meseci moglo da se kupi za otprilike 5000 dinara kvalitetno drvo, da bi nešto kasnije cena dostigla 50 evra.
Ipak, kaže, gledajući tako, pre dve sezone je bilo 4.000–4.500. Ne pamti se ni da je devedesetih bila ovakva situacija kada su drva u pitanju.

– Sada i ako ljudi imaju privatnu šumu, bez poziva šumaru koji treba da obeleži mesta koja mogu da se seku, nema sečenja, takva su pravila. Drugo, nema pravog drva za ogrev, bukvi, starijeg hrasta, dolazi do sečenja trešnji, jasena, bagrema, a to je, po meni, šteta – kaže meštanin Zoran Nikić.

On dodaje da ne bi bio optimističan kao komšija i da je vrlo moguće da cena drveta po metru i na Rudniku stigne do 10.000 dinara.

E2 portal (RINA)