KARANTIN „OČISTIO“ VAZDUH ŠIROM FRANCUSKE

Evropska kancelarija za zaštitu životne sredine (EEB) koristila je podatke sa satelita Copernicus Sentinel-5P, kako bi prikazala uticaj mera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom na kvalitet vazduha u evropskim gradovima. Francuski dnevnik Le Parisien izvestio je kako su te mere „rešile“ problem zagađenja vazduha u većim gradovima Francuske.

Karte koje je za Le Parisien izradila Evropska kancelarija za zaštitu životne sredine (EEB), najveća mreža ekoloških organizacija, koja okuplja preko 160 organizacija civilnog društva iz više od 35 evropskih zemalja, pružaju do sada nezabeležen pregled smanjenja zagađenja vazduha u Francuskoj nakon uvođenja strogih mera karantina dana 17. marta 2020.

Od Pariza do Nice, od Lila do Bordoa, preko Nanta, Monpeljea i Tuluza, ove karte prikazuju velik pad koncentracije azot-dioksida (NO2) u velikim francuskim urbanim područjima, ali i u celoj Francuskoj.

Azot-dioksid, štetni gas koji proizvode uglavnom vozila i termoelektrane, ima kratak vek trajanja, ali je odličan pokazatelj intenziteta ljudskih aktivnosti. Koristeći podatke satelita Copernicus Sentinel-5P Evropske svemirske agencije (ESA), EEB je nivo NO2 u troposferi – najnižem sloju Zemljine atmosfere, u periodu od 26. marta do 14. aprila 2020. uporedio sa koncentracijama izmerenim u istom periodu 2019. godine. Razlika je neuporediva.

Evropska svemirska agencija izvestila je u pre nekoliko dana kako su se koncentracije NO2 u Parizu tokom karantina smanjile za čak 54 %.

E2 portal   (Le Parisien)