8 ENERGETSKI EFIKASNIH GRAĐEVINA U OBLIKU JAJA

Bliži se Uskrs, pa smo odlučili da vidimo kojim dizajnerima je ovalni oblik jajeta poslužio kao inspiracija za projekte širom sveta.

Šetnja ovom zgradom predstavlja najdužu šetnju među krošnjama drveća. Napravljena je od drveta, nalazi se u nacionalnom parku u Bavarskoj, i okružena je velikim jelkama. Kada se popnu na vrh, posetioci budu oduševljeni veličanstvenim pogledom na prirodu i obližnje planine.

Guiro bar se nalazi u Majamiju. Inspirisan je kubanskim udaraljkama, napravljenim od sušenog tropskog voća. Iznutra je osvetljen, da bi se stvorio užareni efekat. Napravljen je od prirodnih materijala.

Dizajnirana kao jedna od najznačajnijih berlinskih institucija, ova biblioteka izgleda kao ljuska jajeta. Nosi popularan naziv „Berlinski Mozak“. Poseduje 700 000 knjiga. Ima prirodnu ventilaciju i senčenje, koje pomaže u upravljanju temperaturom i rasvetom.

Izgrađena kao Faberžeovo stakleno jaje, ova konceptualna građevina kombinuje arhitekturu, životnu sredinu i pametne sisteme. Solarni paneli i vetroturbine obezbeđuju struju za celo mesto. Nalazi se u Mumbaiju, u Indiji.

Ovaj mobilni dom iz snova u obliku jajeta je napravljen od drvenog rama, prekrivenog rastezljivim materijalom i poliesterom. Troši minimum energije.

Plutajuća kuća u obliku jajeta je napravljena kao eksperiment da li je moguće živeti van mreže sa minimalnim uticajem na životnu sredinu. Sagrađena je da bude energetski efikasna i samoodrživa.

Kuća na drvetu u obliku jajeta je napravljena od recikliranih materijala. Nalazi se u Kanadi.

Botanička bašta u Ujedinjenom Kraljevstvu sa zastakljenom fasadom optimizuje potrošnju energije. Prozori su dizajnirani tako da smanjuju potrošnju energije, održavaju optimalan nivo temperature, vlažnosti i strujanja vazduha.

E2 portal   (Inhabitat)