TOPLANA NA BIOMASU U PRIBOJU SE GRADI NAJKASNIJE DO JESENI

Konzorcijum Južna Bačka iz Novog Sada gradiće novu gradsku toplanu na biomasu u Priboju, rezultat je tendera koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike, navodi se na sajtu opštine.

Zamenik predsednika Opštine Priboj Saša Vasilić kaže da će izgradnja toplane po tenderu koštati 5.250.000 EUR, a nakon sprovođenja svih procedura i potpisivanja ugovora sa izvođačem, početak radova se očekuje najkasnije do jeseni.

Nova gradska toplana biće u funkciji od grejne sezone 2021/22. godine, navodi Vasilić.

Toplana će biti snage od osam megavata na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 megavata.

Na taj način Priboj će, uz Mali Zvornik, biti prvi slučaj u Srbiji, gde se dosadašnja fosilna goriva (mazut) u sistemu daljinskog grejanja potpuno zamenjuju biomasom, navodi se na sajtu opštine.

– Kada za godinu dana nova gradska toplana na biomasu bude u funkciji, uz prethodnu rekonstrukciju dotrajalih toplovoda i podstanica, Pribojci koji se greju na daljinski sistem imaće kvalitetno i kontinuirano grejanje svih 24 sata – ističe Vasilić.

Dodaje da će korisnici plaćati onoliko koliko potroše, ušteda energenata biće najmanje 50%, a time će biti ostvarene značajne uštede i u opštinskom budžetu.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem toplotne energije.

Oni već ovih dana mogu iskazati svoja interesovanja JP Toplana u Priboju, kako bi se kroz predstojeći tender mogle nabaviti i podstanice za nove zgrade, a koje će u nekom budućem periodu, stanari morati sami da finansiraju.

 

E2 portal   (Tanjug)