KINA DOMINIRA U PROIZVODNJI SOLARNIH PANELA

Kina poseduje većinu svetskog lanca snabdevanja solarnim panelima. Ona kontroliše najmanje 75% proizvodnje i obrade. Kineska dominacija u proizvodnji solarnih panela nije jedino što ta zemlja ima u pogledu infrastrukture i materijala za obnovljive izvore energije. Kada je reč o vetru, Kina je 2021. godine izgradila više vetroturbina na moru nego sve druge zemlje u proteklih pet godina zajedno.

Proizvodnja solarnih panela, po zemljama i fazama

Od proizvodnje polisilicijuma do lemljenja gotovih solarnih ćelija i modula na panele, Kina ima najveći udeo u svakoj fazi proizvodnje.

Još 2010. godine Kina je proizvodila većinu svetskih solarnih panela, ali u poslednjih 12 godina njen prosečan udeo u lancu snabdevanja solarnim panelima je porastao sa 55% na 84%.

Kina takođe nastavlja da vodi u smislu investicija, čineći skoro dve trećine globalnih velikih ulaganja u solarnu energiju. U prvoj polovini 2022. godine, zemlja je uložila 41 milijardu dolara, što je povećanje od 173% u odnosu na godinu ranije.

Posle Kine, sledeća vodeća nacija u proizvodnji solarnih panela je Indija, koja čini skoro 3% proizvodnje solarnih modula i 1% proizvodnje ćelija. Da bi pomogla u ispunjavanju cilja zemlje od 280 gigavata (GW) instaliranog kapaciteta solarne energije do 2030. godine (trenutno 57,9 GW), indijska vlada je u 2022. godini izdvojila dodatnih 2,6 milijardi dolara kao podsticaj koji podržava domaću proizvodnju solarnih panela.

Pored Kine i Indije, azijsko-pacifički region takođe čini značajne količine proizvodnje solarnih panela, posebno modula i ćelija. Dok Evropa i Severna Amerika čine više od jedne trećine globalne potražnje za solarnim panelima, oba regiona učestvuju u proizvodnji istih sa nešto manje od 3%.

Kineska dominacija u proizvodnji solarnih panela nije jedino što ta zemlja ima u pogledu infrastrukture i materijala za obnovljive izvore energije.

Kina prednjači i u materijalima za druge obnoviljive izvore energije

Kada je reč o vetru, Kina je 2021. godine izgradila više vetroturbina na moru nego sve druge zemlje u proteklih pet godina zajedno. Takođe je vodeći proizvođač i prerađivač retkih minerala neophodnih za magnete koji napajaju turbinske generatore. Više o ovome možete pročitati na: Kina prednjači u izgradnji vetroelektrana na moru.

U svom punom izveštaju o proizvodnji solarnih panela, IEA je naglasila važnost distribucije globalnog proizvodnog kapaciteta solarnih panela. Nedavni neočekivani zastoji proizvodnje u Kini doveli su do porasta cene polisilicijuma na 10-godišnji maksimum, otkrivajući svetsku zavisnost od Kine u snabdevanju ključnim materijalima.

E2 portal (Energija Balkana)