KLIMATSKE PROMENE NAJVEĆI IZAZOV ZA EU

Skoro svaki drugi Evropljanin vidi klimatske promene kao glavni globalni izazov koji utiče na budućnost Evropske unije, a njenom glavnom prednošću vide demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, pokazuje novo istraživanje Evropske komisije Eurobarometar.

Globalni izazovi

Devet od 10 mladih Evropljana starosti od 15 do 24 godine smatra da borba protiv klimatskih promena može doprineti njihovom zdravlju i dobrobiti, a to mišljenje deli 87% svih učesnika istraživanja.

Velika većina Evropljana podržava ciljeve zaštite životne sredine koje predviđa Evropski zeleni dogovor, pokazuju rezultati posebnog istraživanja Eurobarometra Budućnost Evrope koje su 25. januara objavili Evropski parlament i Evropska komisija.

Povećanje udela energije iz obnovljivih izvora u evropskoj ekonomiji i veću energetsku efikasnost podržava 88% ispitanika, a 80% se slaže da je važno da Evropa postane prvi klimatsko neutralni kontinet do 2050. godine i da se promoviše rast tržišta vozila sa niskom ili nultom emisijom gasova.

Kao druge najveće globalne izazove koji utiču na budućnost EU učesnici istraživanja su istakli zdravlje (34%) i prisilne migracije i raseljavanje (30%).

Gotovo trećina ispitanika (31%) smatra da će budućnosti Evrope najviše doprineti uporedivi životni standardi, a 22% smatra da je to zajednička zdravstvena politika.

Veliku važnost pridaju i većoj solidarnosti među članicama (21%) i energetskoj nezavisnosti (20%).

Dve trećine ispitanika (68%) veruje da je EU mesto stabilnosti u problematičnom svetu, a 67% smatra da evropski projekat mladima nudi svetlu budućnost.

Na pitanje sa kojim izazovima se EU suočava, najčešći odgovori bili su socijalna nejednakost (36%), nezaposlenost (32%) i migracije (31%). Klimatske promene i zaštita životne sredine su, osim što su globalni izazovi, takođe izazovi za EU prema mišljenju 32% ispitanika.

E2 portal   (Euractiv)