PRVA KUĆA OD KONOPLJE U SRBIJI

U Srbiji je sagrađena prva kuća od konoplje. Nalazi se na farmi Bela reka, u netaknutoj prirodi Homoljskih planina. 

Konoplja se inače koristi kao građevinski materijal. Pokazala se kao najzdravija za život ukućana.

Prednosti konoplje

Otporna je na buđ i vlagu, otporna na štetočine i glodare, otporna na vatru, ima visoku toplotnu izolaciju i pravi uštedu energije i do 80 odsto, nema otpada ni toksina, i materijal je zdrav po životnu sredinu.

Upija u sebe višak vlage iz vazduha, dok se vlažnost vazduha u prostoriji ponovo ne smanji i na taj način uspostavlja balans vlažnosti u prostoru. To je pogodno za osobe koje imaju respiratorne probleme. Zid pritom ima odličnu zvučnu izolaciju.

Zid od konopljinog bloka debljine samo 20cm omogućava nivoe toplotne i akustične izolacije daleko iznad regulacionog standarda. Takođe reguliše unutrašnju relativnu vlažnost i promene temperature „kroz ponašanje higroskopskog materijala, doprinoseći zdravijim građevinskim prostorima i obezbeđivanju efikasne termalne mase.“

Pored toga, kuća od ovog materijala je otporna na požare.

Srpsko-švajcarski tim Ljubica Arsić i Daniel Fuchs su arhitekte ovog projekta, a početak gradnje bio je 2017. godine.

Radi što boljeg iskorišćavanja sunčevog kretanja i pogleda koji se pruža ka planinskim vencima u daljini, kuća je izdužene forme i proteže se iznad višeg platoa, lebdeći nad pejzažom. Izduženi plan je uparen sa velikodušnim prozorskim otvorima od poda do plafona. Objekat ima dva sprata, a glavni program je raspoređen na gornjem spratu u okviru međusobno povezane prostorne osmougaone šeme (pčelinje saće) koja daje prioritet fluidnosti, vizuelnoj i fizičkoj komunikaciji.

E2 portal