KOD SUBOTICE ĆE SE GRADITI NAJVEĆI VETROPARK U EVROPI

Stanovnici sela Čantavir kod Subotice već su sklopili najveći deo ugovora o iznajmljivanju zemljišta za izgradnju, kako je najavljeno, najvećeg vetroparka u Evropi, vrednog 700 mil EUR, koji bi trebalo da proizvodi struju za „pola Evrope“.

Vetropark radi firma u italijanskom vlasništvu, koja već u Srbiji ima izgrađena dva vetroparka, dva su u fazi izgradnje, dok je planu izgradnja još devet vetroparkova, među kojima i ovaj u Čantaviru, gde se prve vetrenjače očekuju u naredne četiri godine.

Oko stotinu parcela već je iznajmljeno na 30 godina, a za najveći deo njih su i sklopljeni ugovori. Poljoprivrednici koji su iznjamili delove svog zemljišta veruju da će izgradnja vetroparka doneti pozitivne efekte u zelenoj ekonomiji.

– Ovo je jedan uspešan korak prema boljem životu. Zelena energija ne zagađuje vazduh, koliko to čine termo-elektrane. Alternativna energija će omogućiti lepši život nama i našim potomcima – kaže poljoprivrednik iz Čantavira, Janoš Kečenović.

U Mesnoj zajednici kažu da ovako razmišlja većina stanovnika sela, te da žele da budu konstruktivni partneri u realizaciji ove investicije.

– Izgradnja počinje za tri ili četiri godine, kada se obezbede sve dozvole. Sada su u fazi analize uticaja na životnu sredinu – rekao je predsednik Saveta MZ Čantavir Atila Andraš Đuričin.

Odluku o izradi Plana detaljne regulacije za područje vetroparka donela je subotička Skupština, a tokom februara trajao je rani javni uvid, gde su svi zainteresovani mogli da pogledaju i daju svoje mišljenje o planskim dokumentima za područje površine veće od deset hiljada hektara.

E2 portal   (RTV)