ŠTA SU ENERGETSKI EFIKASNA REŠENJA I KAKO IH KORISTITI ZA UŠTEDE

Vođenje računa o energetskoj efikasnosti počinje od svakog od nas, a može da donese brojne koristi svakom domaćinstvu, ali i životnoj sredini. Međunarodni dan energetske efikasnosti, koji se obeležava danas, 5. marta, dobar je povod da se bliže upoznamo sa tim na koje načine energetska efikasnost može poboljšati kvalitet našeg života.

Energetska efikasnost podrazumeva niz mera koje preduzimamo kako bismo smanjili potrošnju energije, a koje unapređuju uslove našeg rada i života. Među ovim merama posebnu kategoriju čine energetski efikasna rešenja koja se mogu primeniti u stambenom prostoru – tehnologije koje pomažu da uštedimo električnu i toplotnu energiju, a čijim uvođenjem ne samo da štedimo na računima, već pomažemo smanjenju zagađenja okoline.

U nastavku možete saznati koje su i kako funkcionišu neke od najpoznatijih tehnologija ove vrste, kao i kako vam mogu pomoći da vodite udobniji život, uštedite i date doprinos očuvanju svoje okoline.

Šest načina za postizanje veće energetske efikasnosti

1. Energetski efikasna izolacija mineralnom vunom ili stiroporom pomaže održavanju željene temperature u prostorijama, pa vam je potrebno manje vremena da ih zagrejete ili rashladite. Time smanjujete troškove, ali i svakodnevne obaveze.

2. Stara stolarija, drvena, sa jednim staklom ili tanjim staklima, može učiniti da, čak i sa dobrom izolacijom, imate problem sa grejanjem ili klimatizacijom. Ulaganje u kvalitetne prozore i vrata, odnosno stolariju sa dobrim izolacionim performansama (poput PVC-a) pomaže efikasnijem održavanju temperature.

3. Savremeni grejni sistemi, poput kotlova na biomasu i pelet, menjaju sisteme koji koriste fosilna goriva, stvarajući veliki prostor za uštedu troškova i smanjenje zagađenja. Koriste nove tehnologije sagorevanja, koje uključuju automatsku ventilaciju i čišćenja kotla, čime se garantuje energetska efikasnost, a i štedi novac. Neki od njih mogu i da zagrevaju vodu za domaćinstvo.

4. Savremeni sistemi za grejanje mogu da se koriste zajedno sa drugim sistemima obnovljive energije, poput solarnih panela ili toplotnih pumpi. Pomoću toplotnih pumpi, toplotna energija se iz jednog okruženja (na primer, vode, zemlje ili vazduha) prenosi u drugo. Bez obzira na njihov naziv, neki modeli mogu i da greju i da hlade. Solarni (fotonaponski) paneli, koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu, odlično se kombinuju sa ovakvim rešenjima, i zajedno mogu da dovedu do velikih ušteda.

5. LED rasveta štedi energiju i predstavlja kvalitetnu i ekološku alternativu standardnim, halogenim sistemima. Postoje procene da zamena rasvete može da dovede i do 90 odsto uštede električne energije koja se troši na osvetljenje – LED sijalice su izuzetno trajne, i u osvetljenje pretvaraju više od 80 odsto utrošene energije.

6. Uz savete za pametno korišćenje svih uređaja bele tehnike, poput uključivanja mašina za veš ili za sudove tek kada su puni, preporučljivo je i menjanje starih kućnih uređaja inovativnim, koji dodatno štede energiju. Energetska efikasnost frižidera, zamrzivača i klima uređaja može se videti kroz ocene koje su na njima istaknute, a uglavnom se iskazuju bojama – od zelene koja znači najveću efikasnost, pa do crvene koja označava najmanju.

Da li ste znali? Ugradnjom toplotnih pumpi u kombinaciji sa postavljanjem termoizolacije na spoljne zidove i ugradnjom novih prozora na porodičnoj kući, možete uštedeti i do 1.750 € na godišnjem nivou, i smanjiti emisije CO2 i do 31 tona godišnje. Istim merama u stanu možete smanjiti troškove i do 470 € godišnje, a emisije CO2 za osam tona godišnje.

Koliko se, u stvari, može uštedeti?

Ukoliko, na primer, živite u stanu u Beogradu koji je delimično toplotno izolovan, ima dva spoljna zida, delimično modernizovane prozore i okvirne je površine 60 kvadratnih metara, ugradnjom energetski efikasnih rešenja možete ostvariti veliku uštedu električne energije, a time i smanjenje troškova. U ovom slučaju, procena sačinjena pomoću kalkulatora GEFF programa (Green Economy Financing Facility) je da ugradnjom novih prozora i vrata, vazdušne toplotne pumpe i kvalitetnom izolacijom spoljnih zidova možete uštedeti do 44 odsto ukupno potrošene električne energije.

GEFF program finansira i druge kategorije i mere visoko kvalitetnih tehnologija, poput gasnih bojlera, sistema za solarno grejanje vode, balansirane mehaničke ventilacije, sisteme za grejanje i akumulacione rezervoare za toplu vodu, tako da u zavisnosti od mogućnosti adaptacije stambenog prostora uštede mogu biti još veće.

Erste Banka, zajedno sa partnerima iz Evropske banke za obnovu i razvoj, aktivno radi na promovisanju energetske efikasnosti u domaćinstvima, te u skladu sa tim nudi opciju kredita za energetsku efikasnost za fizička lica, koji se može iskoristiti za zamenu prozora ili vrata, adaptaciju stambene fasade, novu rasvetu ili druge pomenute mere, koje doprinose ekonomičnosti i uštedi.

Uključuje i finansijski podsticaj u iznosu od 15% do 20% od iznosa kredita za individualne stanove – to je bespovratni novčani iznos koji isplaćuje EBRD uz podršku Evropske unije. Osim toga, sredstva koja se vraćaju kroz finansijski podsticaj nemaju unapred definisanu namenu – u prevodu, možete ih slobodno koristiti za ostale potrebe svog domaćinstva. Prosečni vraćeni finansijski podsticaj u poslednjih godinu dana iznosio je približno 500 evra po klijentu.

E2 portal