KOD SUBOTICE SE GRADE ČETIRI SOLARNE ELEKTRANE

Subotička kompanija Subcarlito osnovala je četiri firme za gradnju solarnih elektrana na teritoriji tog vojođanskog grada. Kako za eKapiju kaže Karolj Kovač, vlasnik i osnivač, prve će se graditi elektrane Suncarlito Beta i Suncarlito Gamma, snage 2,2, odnosno 2,75 MW.

– Za ova dva projekta već su urađeni urbanistički projekti i oni su trenutno na javnom uvidu. Za Suncarlito Alfa, snage 3,19 MW u pripremi je izrada urbanističkoj projekta, jer već imamo izdate uslove za projektovanje i priključenje od strane Elektrodistribucije – navodi Kovač za eKapiju.

Što se tiče četvrte solarne elektrane koja je za sada u planu, Suncarlito Delta, ona će imati snagu od oko 3 MW, a Kovač navodi da je ona za sada još uvek u fazi podnošenja zahteva za izdavanje ovih uslova.

Ukupno, sve četiri solarne elektrane imaće snagu veću od 11 MW.

Prema rečima Kovača, Beta i Gamma gradiće se kod stare Ciglane, Alfa na Čantavirskom putu, dok za Deltu još nije precizirana lokacija, ali se zna da će biti na teritoriji Subotice.

Sva struja će, kako kaže, biti predavana u elektromrežu. a početak gradnje prve dve elektrane zavisi od dobijanja energetske dozvole.

– Plan je da to bude krajem ove godine – kaže investitor i navodi i da je predračunska vrednost investicije 700-750 EUR po megavatu.

Dodaje da kompanija planira gradnju još solarnih elektrana u Vojvodini.

– Za dalje projekte „spustićemo“ se malo južnije, tražimo lokacije koje ispunjavaju uslove za izdavanje građevisnke dozvole i za priključenje na elektro-mrežu. Ovo nam je pilot-projekat pa ćemo videti kako se bude razvijao – navodi Kovač.

Inače, kompanija Subcarlito bavi se konsaltingom u oblasti energetike, pa je odatle i potekla ideja za razvoj sopstvenih energetskih projekata.

– Mi savetujemo firme koje razvijaju vetroparkove i solarne elektrane, pa smo došli na ideju da i mi, na svojim porodičnim parcelama, umesto gajenja kukuruza izgradimo solarne elektrane – objašnjava sagovornik, koji kaže da im vetroelektrane za sada nisu u planu.

Njegov savet budućim investitorima je da studiozno izaberu lokaciju, odnosno da provere da li mogu dobiti građevinsku dozvolu za ovakve projekte. Takođe, dodaje, od kapaciteta će zavisiti brzina odvijanja procedure, jer za solarne elektrane ispod 1 MW snage nije potrebna energetska dozvola, dok je za srednje to još 3-6 meseci čekanja na realizaciju.

E2 portal (eKapija)