KOLIKO SOLARNI PANELI SMANJUJU RAČUNE ZA STRUJU

Za godinu dana od uvođenja novog koncepta u energetici broj onih koji sami proizvode struju je tri puta veći. Država građanima subvencioniše polovinu troška za ugradnju solarnih panela, a početkom leta biće novi konkurs. Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati.

U Srbiji ima 1.300 kupaca-proizvođača električne energije – 1.000 domaćinstava, jedna stambena zgrada, a ostalo je privreda. Da je korist značajna potvrđuje i profesor Elektrotehničkog fakulteta koji je na krov kuće stavio solarne ploče.

– Najveća korist je definitivno smanjivanje računa. Ja sam moje račune gotovo prepolovio. I moja investicija s ovom povećanom cenom struje isplatiće se za pet i po godina – ističe Nikola Rajaković, profesor Elektroetehničkog fakulteta u Beogradu.

Za priključenje je potrebno desetak dana

U „Elektrodistribuciji Srbije“ tvrde da, ako je dokumentacija kompletna za priključenje na mrežu treba desetak dana, ali i dalje ima primedbi da je procedura i dalje zahtevna.

– Da bi se još ubrzo proces priključenja da se uvede sertifikacija za izvođače radova koji bi bili odgovorni za sve urađeno i za sav kvalitet i bezbednost urađenih radova – naglašava Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u „Elektrodistribuciji Srbije“.

Svi koji stave solarne panele, struju koriste za svoje potrebe, a višak mogu deponovati kod EPS-a, povući kada im treba, ili prodati. Izmene zakona o obnovljivim izvorima energije od aprila uvele su nova pravila.

– Za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži da nemaju nikakvih odgovornosti – ističe Dubravka Đedović – ministarka rudarstva i energetike.

E2 portal (RTS)