KOJI JE ZADATAK ENERGETSKIH SKAUTA

Evropska unija zahteva zelene procese proizvodnje i ekološke proizvode i bez toga nema konkurentnosti na tržištu. Taj put sledi i srpska privreda, a olakšaće ga energetski skauti koji će ući u naša preduzeća i fabrike. Njihovu obuku finansira nemačka vlada, a zadatak im je da iniciraju štednju energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Zadatak energetskih skauta je da svoje kompanije podstaknu na energetski efikasniji rad, utvrđujući mesta gde mogu da se naprave najveće uštede energije i smanji emisija ugljen-dioksida.

Obučavaju se da nađu rešenja ne samo za proizvodne procese, već i za grejanje i hlađenje radnog prostora kako bi prljave energente zamenili čistim, ali i da podižu ekološku svest zaposlenih.

– Prilagođen kompanijama, program jača zaštitu prirode i smanjuje troškove preduzeća, pokazujući tako da privreda i zaštita životne sredine mogu ići ruku pod ruku. Finansirani od nemačkog Ministarstva životne sredine, energetski skauti pridružuju se širokoj saradnji Nemačke i Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – kaže Ana Kristin Piplica iz Odeljenja za privredu Nemačke ambasade u Beogradu.

Srbija je podržala „Zeleni dogovor i agendu Unije“, pa se od stručnjaka očekuje da te poslove ubrzaju, jer naša privreda troši najmanje pet puta više energije od evropskog proseka.

– Srbija je na dobrom putu da razvije novi ekonomski model, zasnovan na zelenom rastu kroz intenzivnije sprovođenje digitalizacije, cirkularne ekonomije, razvoj inovativnih pristupa dekarbonizacije i veću upotrebu obnovljivih izvora – navodi Frank Aleter, direktor Nemačko-srpske privredne komore.

– Mogućnost koju će oni ovde dobiti, a to je razmena znanja i iskustava, što će postati energetski skauti. To je nešto što je preko potrebno Srbiji i gotovo smo sigurni da ćemo njihovo znanje i iskustvo koje budi stekli moći adekvatno da primenimo – ističe Sandra Dokić, pomoćnica ministarke životne sredine Srbije.

Za projekat „Young Energy Europe“ Nemačko-srpska privredna komora je objavila prvi oglas na koji naša preduzeća mogu da prijave kandidate za obuku. Program za energetske skaute trajaće do 2024. godine, a prva obuka počeće u oktobru.

E2 portal   (RTS)