U SINGAPURU OTVORENA NAJVEĆA PLUTAJUĆA SOLARNA FARMA NA SVETU

Singapur je zvanično predstavio jednu od najvećih plutajućih solarnih elektrana na svetu, površine kao 45 fudbalskih terena, koja će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje pet pogona za prečišćavanje vode na tom ostrvu.

 

Ovaj projekat je deo napora tog grada-države u jugoistočnoj Aziji, s oskudnom zemljanom površinom, da učetvorostruči proizvodnju struje iz sunčeve energije do 2025. godine kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promena, izvestio je Rojters.

 

Solarnu fotonaponsku (PV) farmu kapaciteta 60 megavata, koja je smeštena na jednom veštačkom jezeru u zapadnom Singapuru, izgradila je podružnica u vlasništvu kompanije Sembcorp Industries.

 

Procenjuje se da bi solarna farma mogla pomogne smanjenje emisije ugljenika za oko 32 kilotona godišnje, što odgovara emisiji ugljenika iz 7.000 automobila, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanije i singapurske nacionalne agencije za vode PUB.

 

Za razliku od konvencionalnih krovnih solarnih panela, plutajući imaju bolji učinak između pet i 15 posto zbog vode koja ih hladi i jer ih ne zaklanjaju zgrade, rečeno je na prezentaciji projekta.

 

Da bi ublažili zabrinutost u vezi sa uticajem ovakvih projekata na životnu sredinu, iz PUB-a su istakli da je pre postavljanja solarnih panela izvršena analiza kako bi se obezbedilo da ne bude znatnog uticaja na vodenu floru i faunu ili kvalitet vode.

 

– Solarna farma je pažljivo dizajnirana da poboljša protok vazduha i omogući prodiranje sučeve svetlosti kroz vodu da bi ona stizala do podvodnog biljnog i životinjskog sveta – rekla je regionalna šefica kompanije Sembcorp.

 

Solarni paneli su napravljeni da traju 25 godina, a u njihovom održavanju će kao pomoć biti korišćeni dronovi.

 

U Singapuru su u toku aktivnosti na razvoju još četiri projekta plutajućih solarnih farmi.

 

E2 portal   (Tanjug)