Konferencija „Razvoj budućnosti“

U Beogradu je u četvrtak, 21.februara, u hotelu Metropol, održana IV konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture u Srbiji, pod nazivom „Razvoj budućnosti“. Ovogodišnju konferenciju su otvorili predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predstavnici grada Beograda, a skupu je prisustvovalo 250 stručnjaka iz međunarodnih i domaćih kompanija koje se bave nekretninama, građevinskih firmi, finansijskih institucija, i kompanija iz javnog sektora.

Na PANELU O NEKRETNINAMA kao središnjem delu konferencije mogli su se čuti stavovi nekih od ključnih aktera na tržištu u regiji, kao što su Novaston, Poseidon Group i Immofinanz, koji su govorili o globalnim tendecijama i e-trgovini, lokalnim specifičnostima, činjenici da se broj zakupaca menja u korist zakupodavaca i da je odlazak u šoping centar sa dodatnim sadržajima i više provedenih sati postao način življenja, kao i da su investitori zadovoljni brzinom dobijanja građevinskih dozvola naročito u manjim sredinama koje više iščekuju investicije.
Na Panelu je najavljena izgradnja i sadržaji u novom retail parku uz trgovački centar Ikea u Beogradu.

Učesnici PANELA O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI iz kompanija Alumil, EEE Engineering, PSP Farmani, i Konstruktor stavili su akcenat na benefite energetske efikasnosti. U izlaganjima se moglo čuti da je zakonska regulativa poboljšana, ali da nedostaje dobra baza iskustava. Takođe, potrebno je više vremena za projektovanje (naročito za izbor mašinskih i elektro instalacija koje podležu komercijalizaciji) kao i za optimizaciju često skupih sistema.
Korisnici postaju zainteresovani za energetsku efikasnost kod subjektivnog osećaja u kući, stanu, kancelariji ili hotelu. Edukacijom korisnika uz primenu tehnologija (senzorike za kvalitet osvetljaja, vazduha i sl.) dolazi se zatim do ušteda i do 30%, bilo u velikim objektima, bilo u rezidencijalnim objektima uz još jednostavnije upravljanje.
Sa aspekta zdravlja, dat je primer Danske, gde je svež vazduh na 1. mestu zahtevanih parametara energetske efikasnosti.
Sa aspekta ušteda, dati su primeri Rusije i V.Britanije gde je, proporcionalno ceni gasa za grejanje, edukacija korisnika manje ili više obavezna.

Iznet je i zaključak da je kod nas „facility management“ još u povoju.

Za više informacije o konferenciji možete posetiti sajt www.realestateconference.rs.

E2 portal