NAJODRŽIVIJI GRAD U EVROPI

Grad Vekše u južnoj delu Švedske je jedan od najodrživijih gradova na svetu zahvaljujući sprovedenim merama za korišćenje obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti i čistom prevozu.

Lokalni političari su još šezdesetih godina prošlog veka shvatili da, ukoliko žele da osiguraju održivu budućnost, moraju da implementiraju razne projekte zaštite životne sredine. Sa tim ciljem, grad Vekše je sedamdesetih godine sproveo projekat daljinskog grejanja kojim se svim stanovnicima osigurala toplotna energija i topla voda iz jednog centralnog sistema.
1990. godine, mnogo pre nego što je globalno zagrevanje postala opšte prihvaćena tema, gradsko veće je najavilo planove za potpuno odustajanje od fosilnih goriva do 2030. godine, kao i smanjenje emisije ugljen dioksida za 50% u narednih 20 godina. Niz inicijativa je ohrabrio lokalne poljoprivrednike na proizvodnju organske hrane, a građane da smanje upotrebu papira i koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Iako se u to vreme niz sličnih akcija sprovodio širom Švedske, energetske firme u vlasništvu grada Vekše su otišle korak dalje i prešle sa nafte na biomasu, čime su ostaci iz šumske industrije postali izvor energije. Danas, oko 90% stanovnika ovog grada dobija grejanje, toplu vodu i 40% električne energije od šišarki, mahovine i drvnog otpad.
Jedini preostali izazov je smanjiti zavisnost stanovnika o automobilima, jer čak 60% od 60.000 stanovnika koristi automobile kao primarna prevozna sredstva. To je navika za koju se dokazalo da ju je teško izmeniti, pa je teže postići cilj da Vekše bude grad bez fosilnih goriva.

E2 portal