5 KLJUČNIH BENEFITA ZELENE GRADNJE

globe concept showing a green, peaceful and idyllic life style in the world in a cartoony style

Nikako ne smemo da zanemarimo koliko su zgrade bitne u današnjem društvu i svakodnevnom ljudskom životu. One su centar svega što radimo- od posla do igre. Međutim, tradicionalne strukture nanose štetu životnoj okolini i zelena gradnja može da bude jedan od najmoćnijih alata, koje možemo da razvijemo u borbi protiv klimatskih promena.

Prema izveštaju national Geographic-a, do 2050.godine skoro 70% populacije će živeti u urbanim područjima. Iako gradovi pokrivaju samo 2% površine Zemlje, oni su odgovorni za 70% emisije gasova staklene bašte. Te cifre su rezulat tradicionalne gradnje, a činjenica je da zelena gradnja može drastično da promeni stvari.

Šta su zelene zgrade?
Ne postoje posebni standardi za zelene zgrade, ali neke od karakteristika su energetska efikasnost, manja potrošnja vode, bolji kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, poboljšana akustika i zeleni krovni sistemi.
Ovi ciljevi mogu da se postignu različitim metodama, uključujući korišćenje alternativnih izvora energije, kao što su solarni paneli, visoko efikasna rasveta i prirodna svetlost, a da ne pominjemo održivi i ekološki građevinski materijal.
Međutim, benefiti zelenih zgrada nisu ograničeni samo na poboljšanje životne sredine, već imaju mnogo više koristi.
Zelene zgrade štede novac – početni troškovi mogu da budu nešto viši, ali dugoročno možete da uštedite novac. Upotreba obnovljivih izvora energije značajno smanjuje troškove grejanja, hlađenja, čineći i troškove održavanja zgrade nižim za 20%. Preprodajna vrednost zelenih zgrada je veća, zato što potencijalni kupci znaju da će njihovi troškovi biti niži.
Zdravija životna sredina – ovu korist zelenih zgrada ne treba zanemariti. Smanjena otrošnja energije, vode, smanjeni otpad su od neprocenjive važnosti za borbu protiv klimatskih promena.
Fizičko i mentalno zdravlje – studije su pokazale da je rad u zelenoj zgradi dobar za fizičko i mentalno zdravlje, što je dovelo do toga da mnogi projektanzi dodaju prostor za wellness aktivnosti. Mnoge zelene zgrade stvaraju okruženje za bolju fizičku aktivnost, koristeći slobodna područja za zelene površine, joga studije, teretane. Još jedan trend rasta u zelenim zgradama je korišćenje stepeništa.
Povećana produktivnost – istraživanje je pokazalo da su zaposleni koji rade u zelenim zgradama 16% produktivniji od onih koji rade u tradicionalnim zgradama. Donosili su bolje odluke i postizali ciljeve.
Srećniji ljudi – sprovedene studije su utvrdile da su zeleni elementi, poput ekoloških podova, poboljšane akustike, boljeg kvaliteta vazduha, doveli do privlačeja više radnika, zadržavanja zaposlenih i da su bili zadovoljni svojim radnim mestom. Takođe je utvrđeno da je bolji dizajn osvetljenja u zgradi uticao na bolji san noću. Izbacivanje fluoroscentnog osvetljenja i izbor energetski efikasnog osvetljenja u zelenim zgradama je učinio ljude srećnijim i produktivnijim.

E2 portal (Inhabitat)