SOLARNI PAVILJON U BARSELONI

Dizajniran od strane Instituta za naprednu arhitekturu, „Endesa paviljon“ u Barseloni je sagrađen da zadovolji specifične energetske zahteve i potrebe za komforom. Kuća ima ekstrudiranu fasadu, opremljenu solarnim panelima. Svaka ekstruzija je različito nagnuta, kako bi se najbolje prilagodila putu sunca dok se kreće preko lokacije kuće.
Ekstruzije stvaraju trouglasto izdužene tende, čiji su tačan ugao i dužina precizno izračunati položajem sunca, potrebom za hladovinom i prostornim zahtevima enterijera. Veličina prozora kontroliše unutrašnju solarnu toplotnu dobit.

Svaki odeljak sadrži fotonaponske ćelije na vrhu, koje blokiraju sunce preko prozora koji se nalazi ispod, ili na strani prema dole. Paviljon je napravljen za izložbu „Pametan grad“, i pruža izuzetno prostran životni prostor i promoviše održiv način života.
OSB ploče čine i podove i plafone. Svaka komponenta, zasnovana na algoritmima i uglovima, bila je digitalno proizvedena uz pomoć CNC mašina i sastavljena je za mesec dana velikom preciznošću, sva pitanja dizajna su rešena na računaru, tako da se svaki komad može kreirati i sastaviti na licu mesta.

E2 portal   (Inhabitat)