KUHINJA SA NULTIM OTPADOM

Zero waste je pokret koji zagovara život bez otpada.Pokret podstiče ponovnu upotrebu stvari ili njihovu prenamenu u druge svrhe. Takođe, podstiče kompostiranje i odlaganje što manje stvari za reciklažu. Ovaj pokret se zalaže za kupovinu stvari koje su nužno potrebne, organske ili zapakovane u minimalno ambalaže.

Zero waste ima mnogo stanovišta. Pa tako, oni najradikalniji zagovaraju preseljenje u divljinu, dok sa druge strane, mnogi su ovaj pokret pretvorili u površni lifestyle. Kupovina domaće hrane, na pijaci ili od seljaka, i malo pažnje prema čuvanju namirnica dovoljni su da vam istovremeno povećaju kvalitet kuvanja i smanje otpad, ali i troškove.

Ako promenite samo jednu od navika, već ste doprineli boljem stanju.

Iskoristite ostatke namirnica
Delovi biljaka koji se obično bacaju često sadrže više hranjivih  sastojaka od uobičajenih jestivih delova, prepunih antioksidansima i dijetalnim vlaknima.

Jedite domaću hranu umesto prerađene
Šta obično dolazi u plastičnoj ambalaži? Prerađena hrana i fast food. Prava hrana, koju morate pripremiti i skuvati, ne prodaje se u plastici.

Zero waste ne morate primenjivati samo u kuvanju.
Organizujte namirnice u kuhinji u teglama ili korpama
Iskorišćene tegle su odlične za kreiranje zero waste kuhinje. Prazne možete iskoristiti za čuvanje raznih namirnica i super su za organizaciju, kao i za samu dekoraciju kuhinje. U njima možete držati čajeve, začine, žitarice, brašno, šećer.

Papir zamenite tkaninom
Papirnati ubrusi možda jesu praktični, ali uzevši u obzir koliko brzo se troše i koliko šuma nastrada, da ne govorimo o samom procesu proizvodnje i distribuciji, više je nego dovoljan razlog da ih izbacite iz upotrebe. Zamenite ih možete krpama za višekratnu upotrebu koje uvek možete da operete i ponovo koristite.

Izbacite iz upotrebe plastiku
Plastika, kao jedan od najvećih neprijatelja prirode, trebalo bi da bude izbačena iz upotrebe potpuno. Ne kupujte vodu, sokove, grickalice i druge namirnice zapakovane u plastiku. Ukoliko kupujete sok, radije izaberite ono u tetrapaku. Ukoliko idete na izlet ili selo, izbegavajte korišćenje plastičnih tanjira, sudova ili slamčica.

U kupovinu idite sa platnenom torbom
Još uvek su u upotrebi plastične kese u mnogim prodavnicama, što nije razlog da morate da ih koristite. Nabavite platnenu torbu koju ćete nositi prilikom svake kupovine.

E2 portal   (Zdravija.com)