ZAUSTAVLJENI NOVI PROJEKTI VETROELEKTRANA

Ulaganje u nove projekte vetroelektrana u Evropi smanjeno je u 2019. godini gotovo 25% na 19 mlrd EUR, a ove godine se očekuje i kašnjenje u finansiranju, saopštilo je industrijsko udruženje WindEurope, prenosi Tportal.

Ukupne investicije u 2019. godini u Evropi su iznosile 52 mlrd EUR u postojeće vetroelektrane, što je za pet milijardi manje nego 2018. godine, navodi se u godišnjem izveštaju tog udruženja.

Odlaganje od tri meseca u izgradnji vetroelektrana i finansiranju projekata moglo bi značiti da bi nova ulaganja u industriju u 2020. godini bila približno na istom nivou kao i u 2019. godini, navodi to udruženje.

Kažu da će i zbog smanjene likvidnosti tržišta dugova zajmodavci verovatno manje nuditi sredstva za te projekte, iako bi u normalnim uslovima trenutno niske kamatne stope bile dobar trenutak za dugoročno zaduživanje i investiranje.

– Projekti vetroelektrana čine privlačnu investiciju i dugoročno bi trebalo biti dovoljno kapitala za njihovo finansiranje. Kratkoročno, globalna ekonomska situacija koja proizlazi iz pandemije COVID-19 je neizvesna, a kašnjenja u finansiranju su neizbežna – navodi se u izveštaju.

E2 portal   (Tanjug)