KULA PRELAZI NA PROIZVODNJU EKOLOŠKIH KILOVATA IZ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

U Opštini Kula trenutno se montira 11 kotlarnica na gas, čime će praktično sve škole, dečji vrtići i javne ustanove „preći“ na ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji energent nego što je mazut.

Istovremeno, završava se i projekat solarne elektrane, prvenac u planu da sve javne ustanove imaju svoju energiju od sunca. A, osim što je prva lokalna samouprava u Srbiji u kojoj je, 2016. godine, izgrađen vetropark, prošlog meseca je počelo podizanje i drugog takvog objekta, koji proizvodi jeftiniju struju.

– U Osnovnoj školi Isa Bajić završava se i projekat izrade solarne elektrane. Cilj je da sve škole i ostale javne institucije u opštini imaju svoju solarnu elektranu, kojom će proizvoditi tačno onoliko struje koliko im je potrebno – rekao je Damjan Miljanić, predsednik opštine.

On je napomenuo da je u Srednjoj tehničkoj školi Mihajlo Pupin u Kuli davno postavljena eksperimentalna solarna elektrana, koja je i danas u funkciji, ali je naglasio da će nove elektrane biti znatno savremenije.
– Bićemo jedinstveni i na Balkanu, po projektu Agrosolar, kojim će solarni paneli služiti i za proizvodnju organskog voća i povrća. To je takođe privatna investicija, za koju je Kula obezbedila sve uslove da bude realizovana – naglasio je Miljanić.
U ovom gradu u srcu Bačke uskoro će biti raspisan konkurs za projekte energetske efikasnosti namenjen domaćinstvima.
– Za poboljšanje energetske efikasnosti ove godine je u opštinskom budžetu izdvojeno dvostruko više novca nego lane. Osim za zamenu stolarije i izolacije, građani će moći da se prijave i za sufinansiranje nabavke i ugradnje kotlova na prirodni gas, kao i kotlova ili etažnih peći i šporeta na drveni pelet – naveo je Miljanić.

Za nabavku kotlova na gas lokalna samouprava je opredelila četiri miliona dinara, a za grejna tela na pelet milion. Opština će građanima, pojedinačno, pokriti polovinu vrednosti kotlova, peći i šporeta, u maksimalnom iznosu do 125.000 dinara.
Miljanić je najavio da će Kula učestvovati i u projektu JVP Vode Vojvodine za aktiviranje kanalske hidroelektrane, što će, kako je rekao, biti još jedan korak ka većoj energetskoj efikasnosti.
– Reč je o korišćenju Velikog i Malog bačkog kanala, koji protiču kroz našu opštinu, za navodnjavanje 15.000 hektara oranica – kazao je Miljanić.

E2 portal (Novosti)