KVALITET VAZDUHA U BEČU NAJBOLJI U ISTORIJI MERENJA

U glavnom gradu Austrije se na 17 lokacija meri kvalitet vazduha. Bilans za godinu korone 2020. je impozantan.

Vrednosti za čestice i azot-dioksid su na najnižem stepenu otkad je počelo merenje.
„2019. godine, dakle pre faze lockdown-a, imali smo najniže opterećenje štetnim materijama i ispunili sve granične vrednosti propisane od strane Evropske unije“, kaže Hajnc Ticek iz bečkog sekretarijata za zaštitu životne sredine (MA22). U poređenju sa ovom godinom zabeležen je znatan trend opadanja vrednosti. Kako vrednosti čestica tako i azot-dioksida u vazduhu su trenutno niske kao nikad do sada.

Taj trend se zbog pandemije ne samo nastavio, nego i pojačao“, ističe Ticek. Pre svega, zabeleženo je poboljšanje kada je reč o sadržaju azot-dioksida na koji utiču izduvni gasovi iz automobila. Vrednost je u proleće zbog lockdown-a bila znatno niža nego inače. Kod količine čestica u vazduhu je upravo bilo suprotno. I pored lockdown-a u drugoj polovini marta došlo je do povećanja čestica u vazduhu nego prethodnih nedelja. To je zbog toga što se vrednosti čestica mere preko vazduha i umnogome zavise od meteoroloških prilika.

I pored toga zagađenje vazduha u 2020. beleži najniže vrednosti od početka merenja. Ove vrednosti odnose se na evropsku regulativu kao na primer za emisiju u industrijskom sektoru i emisiju iz automobila. I u Beču su donete mere za zaštitu klime. Pored razvoja daljinskog grejanja, stalni razvoj u oblasti javnog prevoza doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha. Među merama protiv zagađenja u Beču ubraja se između ostalog i podrška e-mobilnosti i upotreba vozila malih zagađivača. Koliko su mere bile delotvorne govori podatak da je od 2003. godine zagađenost vazduha u Beču upola manja.

E2 portal   (EurocommPR)