PAMETNI PROZORI POTAMNE I POSTAJU SOLARNE ĆELIJE KADA SE ZAGREJU

Prozori su odlični za propuštanje svetlosti, ali tokom letnjih meseci dolazi do pojačanog zagrevanja, zbog čega klima uređaji rade bez prestanka. Kako bi se našlo spasonosno rešenje, istraživači su razvili prozore koji mogu automatski da menjaju boju kada se zagreju sunčevom svetlošću, a uz to rade kao solarni paneli.

Staklo koje menja boju postoji već duže vreme, najčešće ko naočara koje se automatski zatamnjuju pod jakim svetlom. Nova dostignuća mogu da se primene i na veće staklene površine, kao što su prozori.

U novoj studiji, istraživači sa Američkog departmana za obnovljivu energiju (US Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory – NREL), kombinovali su dve tehnologije na jednom prozoru.

Termohromna fotonaponska tehnologija omogućava menjanje boja stakala, kako bi se blokirao odsjaj i unutrašnjost bila hladnija tokom letnjih dana, a kada taj proces otpočne, istovremeno stakla počinju da sakupljaju i energiju iz te svetlosti.

Njihovi prozori kao sastavni deo imaju tanki sloj perovskita, novorazvijenog materijala kojeg čine solarne ćelije i koji je postavljen između dva stakla prozora zajedno sa rastvaračem pare.

Kada je vlažnost niska, perovskit ostaje providan, omogućavajući da svetlost normalno ulazi kroz prozor. Na određenim temperaturama, para uzrokuje da se kristali perovskita preurede, prvo u lanac, zatim u plaču, pa u kocku. Prilikom svakog novog oblika dolazi do promene boje, postepeno se smanjuje prodor svetlosti, a istovremeno počinje i proizvodnja električne energije.

Kada površina stakla dosegne toplotu između 35 i 46 stepeni Celzijusovih, boja prozora može da prođe od žute, preko narandžaste i crvene do smeđe za oko sedam sekundi.

U idealnom slučaju, termohromni fotonaponski prozori mogu da smanje potrebu za klima uređajima, koji mogu biti veliki potrošači energije, a da u isto vreme ubace dodatnu električnu energiju. Prototip prozora koji koristi ovu energiju, mogao bi da se razvije u narednih godinu dana.

E2 portal   (Newatlas.com)